Hlavní obsah

Udělali mi tu nejohavnější věc, uvedl vězeň z Teheránu

Novinky, Tomáš Reiner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teherán

Poražený proreformní kandidát z nedávných prezidentských voleb v Íránu Mahdí Karrúbí zveřejnil v pondělí výpověď muže, který byl jedním ze stovek zadržených při protestech proti opětovnému vítězství Mahmúda Ahmadínežáda. Muž ve výpovědi popsal, jak ho dozorci znásilnili.

Foto: Profimedia.cz

Mahdí Karrúbí

Článek

Karrúbí nařčení o znásilňování vězňů vznesl už před časem, úřady to však popírají. Dvaasedmdesátiletý klerik se proto rozhodl zajít ještě dál a ocitoval výpověď jednoho muže, kterého zadržovali v teheránské věznici Kahrízak.

„Byl jsem ve vězení, s páskou přes oči a přivázaný. Mlátili mě, až jsem skoro umřel, a provedli mi tu nejohavnější věc, kterou odmítají i bezvěrci a modláři. Odvážil jsem se o tom říct jen panu Karrúbímu,“ citoval Karrúbí mužova slova s tím, že oběť měla po propuštění potíže smířit se s tím, že spáchal hřích, dokud ho Karrúbí nepřesvědčil, že tomu tak není.

Podle Karrúbího je zmíněný případ jen vrcholem ledovce. Ačkoliv státní úřady znásilňování vězňů popírají, zařízení Kahrízak už nechaly uzavřít.

Začal další proces s opozicí

V Teheránu mezitím v úterý začal v pořadí už čtvrtý proces s opozičními představiteli od sporných prezidentských voleb. Jsou mezi i nimi i dva bývalí ministři či dvojice předních ekonomů Saíd Lejlaz a Kian Tadžbakš.

Někteří konzervativci vyzvali také k zatčení obou hlavních odpůrců Ahmadínežáda z voleb Karrúbího a Míra Hosejna Músávího.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám