Hlavní obsah

Tureckého exprezidenta zřejmě otrávil jedovatý strychnin na krysy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Istanbul

Bývalý turecký prezident Turgut Özal, který zemřel před dvaceti lety, byl možná otráven. Podle dnešní zprávy tureckého deníku Bugün, který se odvolává na neveřejnou zprávu patologů, se v jeho exhumovaném těle našly stopy prudce jedovatého strychninu.

Foto: Fatih Saribas/Files, Reuters

Bývalý turecký prezident Turgut Özal

Článek

Okolnosti Özalovy smrti začala policie vyšetřovat letos, a to kvůli podezření přátel a příbuzných, kteří se domnívali, že byl zavražděn.

Özal, někdejší premiér a prezident, zemřel v roce 1993 v ankarské nemocnici na infarkt. Teprve letos ale pozůstalí uspěli s žádostí, aby policie prošetřila některé podezřelé okolnosti jeho úmrtí. Prokuratura pak v říjnu dala pokyn k exhumaci jeho ostatků.

Patologové podle tureckých médií analyzovali kostní dřeň a některé tkáně a našli přitom údajně stopy strychninu. Zpráva soudních lékařů je ale dosud neveřejná a informace o otravě zatím nikdo oficiálně nepotvrdil.

Strychnin je křečový jed, který se používá například při hubení krys. U otráveného rychle způsobí vážné problémy s dýcháním a někdy také srdeční infarkt. V Turecku je nyní používání strychninu zakázané.

Özal byl premiérem v Turecku v letech 1983 až 1989, tedy v období po státním převratu v roce 1980, kdy opět zpevňoval civilní režim. V roce 1988 na něj byl spáchán atentát, který se štěstím přežil s ustřeleným prstem. Poté ho parlament zvolil za prezidenta.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám