Hlavní obsah

Tanky jsou v ulicích. Irácká armáda zahájila útok na město Ramádí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bagdád

Irácká armáda v neděli zahájila útok na město Ramádí západně od Bagdádu. To je od počátku roku částečně v rukou povstalců z organizace Islámský stát v Iráku a Levantě (ISIL), napojené na Al-Káidu. Informovala o tom agentura AFP s odvoláním na vojenské a policejní zdroje.

Foto: Ali Mashhadani, Reuters

Irácké vládní jednotky zahájily útok na povstalce ve městě Ramádí.

Článek

Armáda zahájila rozsáhlou operaci proti ISIL, Al-Káidě a teroristům v Ramádí, oznámil mluvčí vojska Muhammad Askarí. Pozemní síly podporují ze vzduchu vrtulníky a ve městě je zakázáno se přemísťovat z jednoho místa na druhé.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Armáda při postupu k Ramádí dobyla město SaqlawíjaVideo: Reuters

Policejní zdroj podle AFP potvrdil, že na operaci se podílejí také policisté, zástupci místních kmenů a speciální síly. Vrtulníky zahájily palbu na čtvrť, kterou mají v držení povstalci.

Organizace ISIL v západní části Iráku chce vyhlásit přísné islámské právo. Tato odnož teroristické sítě Al-Káida nedávno obsadila také město Fallúdža, které leží jen 50 kilometrů západně od Bagdádu. Ramádí pak leží asi 110 kilometrů západně od irácké metropole.

Foto: Ali Mashhadani, Reuters

Iráckým vojákům při ofenzivě pomáhají i policisté a bojovníci z místních kmenů.

Irácký premiér Núrí Málikí v uplynulých dnech několikrát slíbil, že vládní síly nepodniknou útok na Fallúdžu. Dal naopak čas sunnitským kmenům, které v oblasti žijí, aby islamisty vyhnaly samy. Jenže podle místních obyvatel se nic takového nestalo a radikálové naopak své pozice ve městě upevnili.

Reklama

Související témata:

Související články

Irák bombarduje Fallúdžu ze vzduchu

Irácké letectvo zahájilo minulý týden nálety na oblasti provincie Anbár, které ovládli sunnitští radikálové z Islámského státu v Iráku a v Levantě napojeného...

Výběr článků

Načítám