Hlavní obsah

Syrská vládní vojska dobyla z rukou povstalců přechod s Jordánskem

Ofenzíva syrských vládních vojsk v provincii Dará slaví další úspěch. vládní vojska dobyla z rukou povstalců důležitý přechod Nasíb na hranici s Jordánskem. Povstalci ho drželi přes tři roky, uvedla syrská státní agentura SANA. Syrský režim nyní pod kontrolou většinu klíčových měst v oblasti, kterou povstalci ovládali několik let.

Foto: Sana, Reuters

Vojáci syrské armády slaví vítězství v provincii Dará

Článek

Hraniční přechod Nasíb byl v rukou povstalců od dubna 2015. Předtím byl rušným tranzitním uzlem, protože leží na dálnici, která spojuje hlavní města obou zemí Damašek a Ammán.

Armáda syrského prezidenta Bašára Asada zahájila nynější ofenzívu s cílem dobýt provincii Dará z rukou povstalců v polovině června. Tato provincie bývá označována za kolébku povstání proti Asadovu režimu, které vypuklo v roce 2011, a dosud byla jednou z posledních bašt povstalců.

Mluvčí povstalců Ibráhím Džabáví oznámil, že se se zástupci Ruska dohodli na odzbrojení a oboustranném příměří. Podle povstalcům by dohoda měla umožnit návrat civilistů do jejich domovů pod ochranou Ruska.

Před boji v provincii Dará uprchlo ze svých domovů podle OSN přes 320 tisíc lidí, z nichž na 60 tisíc jich čeká u hranic s Jordánskem a další tisíce jsou u hranic s Izraelem okupovaným územím Golanské výšiny.

Reklama

Výběr článků

Načítám