Hlavní obsah

Šéf Islámského státu byl vážně zraněn při náletu, tvrdí Guardian

Bagdád

Abú Bakr Bagdádí už neřídí dál Islámský stát (IS), protože byl 18. března při náletu vážně zraněn. Uvedl to v úterý list The Guardian s odvoláním na zdroj z Iráku. Spojené státy však uvedly, že nemají žádný důvod věřit tomuto tvrzení. Cílem náletu nebylo vedení Islámského státu.

Abú Bakr Bagdádí v Mosulu, když vyzýval muslimy, aby se mu podřídili

Článek

Irácký zdroj, který má vazby na Islámský stát, uvedl, že samozvaný chalífa byl 18. března při náletu na okres al-Badž v provincii Ninive tak vážně zraněn, že se už vybíral jeho nástupce. Bagdádí však přežil a zotavuje se, nemůže však každodenně řídit chalífát.

Nálet v daný den potvrdil nejmenovaný diplomat, podle něhož byla zasažena kolona tří vozů. Při útoku zemřeli tři lidé. Nikdo ale v době útoku nevěděl, že v jednom z vozů jel Bagdádí.

Irácký představitel Hišam Hašími, který radí Bagdádské vládě v boji s Islámským státem, uvedl: „Ano, 18. března byl zraněn se skupinou, která byla s ním, v al-Badži u vesnice Umm Rous.“

Spojené státy nemají důkazy

USA však zůstávají skeptické. „Nemáme žádný důvod věřit, že to byl Bagdádí,“ řekl serveru Daily Beast mluvčí Pentagonu Steven Warren.

Proti věrohodnosti zprávy hovoří i fakt, že se informace o zranění nebo smrti Bagdádího objevily už koncem loňského roku. Při náletu na kolonu dvou vozů byl 14. prosince zabit Bagdádího poradce, při následujících náletech byli zabiti i další vysocí představitelé Islámského státu.

Bagdádí se ukrývá

Předpokládá se, že Bagdádí tráví většinu času v okrese Al-Badž asi 300 km západně od Mosulu, protože Spojené státy v této oblasti v době invaze do Iráku v této kopcovité oblasti plné rozeklaných údolí příliš nepůsobily a nemají ji zmapovanou.

Oblast ovládají pašeráci, kteří dlouhodobě pašovali zboží mezi Sýrií a Irákem.

Reklama

Výběr článků

Načítám