Hlavní obsah

Sebevražedný útok v Iráku si vyžádal nejméně 26 mrtvých

Bagdád

Nejméně 26 lidí zemřelo a dalších 46 utrpělo zranění při dnešním sebevražedném útoku v severoirácké provincii Ninive. Uvedl to zdravotnický zdroj agentury AFP. Atentátník útok provedl během pohřbu jednoho z členů tamní menšiny Šabaků, což je etnikum blízké Kurdům. Původní bilance hovořila o 21 obětech.

Foto: Reuters

Irácká žena běduje po útoku v mešitě.

Článek

Útok se odehrál asi 25 kilometrů východně od správního střediska provincie Mosulu. Podle lékaře z mosulské nemocnice se útočník dostal na místo, kde rodina zesnulého muže přijímala kondolence přátel a sousedů. Menšina Šabaků žije v oblasti nedaleko irácké hranice s Tureckem. Čítá kolem 30 000 členů.

K útoku se zatím nikdo nepřihlásil. Na Šabaky, kteří se z velké části řadí k šíitům, v minulosti útočili sunnitští islámští radikálové a varovali je, aby oblasti opustili.

V Iráku v posledních týdnech významně přibylo teroristických a sektářských útoků, jen za posledních pět měsíců při nich zahynulo přes 4000 lidí. V srpnu si násilnosti vyžádaly zhruba 800 obětí a jen v pátek při explozi dvou bomb na východě země zemřelo nejméně 30 lidí.

Násilnosti se dnes odehrály i jihovýchodně od Mosulu, kde při útoku zemřel policista. Další dva lidi podle AFP zabila bomba asi 60 kilometrů severně od metropole Bagdádu.

K mnohým útokům z nedávné doby se přihlásila skupina Islámský stát v Iráku a Levantě, která je napojená na teroristickou síť Al-Káida. Pro křehkou rovnováhu mezi jednotlivými náboženskými odnožemi v zemi je zkouškou i válka v sousední Sýrii, ve které proti sobě stojí převážně sunnitští povstalci a prezident podporovaný šíitským Íránem. Pro sunnitské radikály v Iráku jsou šíité bezvěrci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám