Hlavní obsah

Schwarzenbergova mise začne hasit palestinský požár v Káhiře

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zažehnat krvavý konflikt kolem Gazy se má pokusit unijní mise, kterou v neděli odpoledne zahajuje trojka ministrů zahraničí. V čele bude šéf české diplomacie Karel Schwarzenberg jako zástupce předsedajícího státu EU a dále ministři zahraničí Francie Bernard Kouchner a Švédska Carl Bildt jako zástupci předchozího a následujícího předsednictví.

Článek

Doprovodí je ještě vysoký představitel pro unijní zahraniční a bezpečnostní politiku Javier Solana a evropská komisařka pro zahraniční vztahy Benita Ferrerová.

Jak dříve potvrdil Schwarzenbergův úřad, první zastávkou bude Káhira, odkud se mise v pondělí přesune k jednání do Jeruzaléma a pak i do Ramalláhu na západním břehu Jordánu ke schůzce s palestinskými zástupci. Není vyloučeno, že se ministři sejdou s palestinským prezidentem Mahmúdem Abbásem také v úterý v jordánském Ammánu.

Detaily programu se stále dolaďují, uvedla mluvčí české diplomacie Zuzana Opletalová. Podle dřívějších informací by Schwarzenberg měl v oblasti připravit půdu pro návštěvu premiéra Mirka Topolánka a případně i předsedy Evropské komise Josého Barrosa.

Paříž přidává Sýrii a Libanon

Na Blízký východ jede paralelně „hledat cesty k míru“ v pondělí a úterý ale také francouzský prezident Nicolas Sarkozy, spojovaný například s úspěšnou intervencí při řešení gruzínské krize. Jeho itinerář se velmi podobá Schwarzenbergově cestě. Začíná také v Egyptě, přičemž v Izraeli a na palestinském západním břehu budou oba fakticky současně.

Teprve v úterý se cesty obou delegací rozcházejí. Zatímco Schwarzenberg zamíří do Jordánska, Sarkozy poletí do Sýrie, kde chce jednat s prezidentem Bašárem Asadem. Sýrie má velký vliv na Hamás, který z pásma Gazy ostřeluje raketami Izrael a jehož vůdce Chálid Mišal našel na jejím území útočiště.

Sarkozy pak ukončí své turné v Libanonu, kde na jihu působí francouzští vojáci v rámci mírové mise.

Sarkozy o své cestě informoval 31. prosince Mirka Topolánka a podle Elysejského paláce se „shodli na dokonalé koordinaci svých úsilí během návštěv jak ministerské delegace EU v regionu, tak delegace vedené francouzským prezidentem“.

Podle unijních zdrojů citovaných agenturou DPA se původně uvažovalo, že v misi budou pouze Schwarzenberg, Solana a Ferrerová. Činitelé v Bruselu k tomu prohlašují, že rozhodnutí zařadit do delegace také šéfy diplomacií Francie a Švédska zajistí hladké předání pravomocí mezi rotujícími předsedy.

Pozorovatelé nicméně podle DPA upozorňují, že tento krok může signalizovat obavy v některých kruzích, že Česku může scházet diplomatická zkušenost při sjednávání příměří v oblasti notoricky se utápějící v násilí.

Řešení hledají i Američané

Dojednat příměří se snaží také USA, uvedla šéfka americké diplomacie Condoleezza Riceová. Cestu na Blízký východ však neplánuje.

„Pracujeme tvrdě na příměří, které by nedovolilo znovunastolení předchozího stavu, kdy mohl Hamas odpalovat rakety,“ prohlásila Riceová. Podle ní si Hamas vzal obyvatele Gazy „coby rukojmí“ již předloni v létě, tedy v době, kdy se hnutí násilím zmocnilo vlády nad pásmem.

Washington se podle mluvčího Bílého domu Gordona Johndroea chce ujistit, že v Gaze nedochází k humanitární krizi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám