Hlavní obsah

Saúdský korunní princ chtěl zabít krále, tvrdí agent

Saúdskoarabský korunní princ Muhammad bin Salmán plánoval královraždu, prohlásil Saad Džabrí, bývalý agent královské tajné služby, v pořadu 60 Minutes stanice CSB News. Nynějšího následníka trůnu označil za „psychopata a zabijáka“.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Saúdskoarabský korunní princ Muhammad bin Salmán

Článek

Muhammad bin Salmán se v roce 2014 chvástal, že by mohl zabít krále Abdalláha, prohlásil Džabrí, který sloužil také jako poradce někdejšího korunního prince Muhammada bin Najífa. Právě jemu prý MBS, jak bývá jméno současného dědice trůnu zkracováno, řekl, že by „to“ nemělo být nic složitého. „Pořídím v Rusku prsten s jedem. Stačí, abych si s ním potřásl rukou a bude hotovo,“ řekl prý MBS.

Džabrí ale nepředložil žádné důkazy pro svá tvrzení a smrt krále Abdalláha, jenž zemřel v lednu 2015 po zápalu plic, podle dostupných informací zatím nikdo „neprověřoval“, i když se trůnu následně ujal jeho nevlastní bratr, nynější král Salmán, otec MBS.

Bývalý poradce se bojí o život

Nový skandál tak zřejmě nevyvolá stejné pobouření, jako když se ukázalo, že lidé, kteří pro MBS pracovali, v říjnu 2018 na saúdskoarabském konzulátu brutálně zavraždili novináře Džamála Chášukdžího, prominentního kritika režimu v Rijádu.

Chášukdžího snoubenka trvá na trestu pro Saúdy

Zahraniční

Džabrí, který žije v kanadském exilu, v rámci pořadu opakovaně vyjádřil obavy o život. „(MBS) nedá pokoj, dokud mě neuvidí mrtvého,“ řekl. „Má strach z mých informací,“ vysvětlil s tím, že vznikl záznam s dalšími „třaskavými“ odhaleními z královského dvora, který bude v případě jeho smrti zveřejněn.

Dodal, že dvě z jeho dospělých dětí jsou v Saúdské Arábii vězněny a využívány jako rukojmí ve snaze přimět jej k návratu do vlasti.

Tam mu ale podle jeho slov hrozí přinejmenším vězení či domácí vězení. Z něj by se prý musel draze vyplatit – slibem mlčení i penězi. Podobně prý tomu bylo u Muhammada bin Najífa, jeho někdejšího šéfa a kdysi vlivného ministra vnitra, jehož MBS v roce 2017 připravil o post korunního prince.

Rijád ale celou věc vidí jinak. V reakci na pořad připomněl, že požádal Kanadu o Džabrího vydání a Interpol o zatykač s tím, že je stíhán pro korupci.

Strůjce útoků z 11. září dal najevo ochotu vypovídat výměnou za život

Amerika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám