Hlavní obsah

Saúdové zadrželi dívku, která se nechala na veřejnosti natočit v krátké sukni

Rijád

V Saúdské Arábii zadrželi dívku, která pobouřila úřady i část veřejnosti tím, že na jedněch z nejkonzervativnějších míst v zemi pózovala před kamerou v sukni nezakrývající kolena. Záběry se lavinovitě šíří internetem a nejmenovaná dívka už pro nošení „vyzývavého oblečení“ skončila v rukou strážců zákona. V úterý o tom informovala saúdská státní televize.

Foto: Profimedia.cz

Saúdskoarabský policista. Ilustrační foto

Článek

Záběry se o víkendu poprvé objevily na internetové sociální síti Snapchat. Pořízeny byly ve starověké pevnosti Ušajkír ve vesnici Nadžd, asi 150 kilometrů severně od Rijádu.

Kromě toho, že má dívka na záběrech sukni, která je v rozporu s konzervativními saúdskoarabskými pravidly, rovněž nemá zakrytou hlavu a má odkryté břicho.

Bez povolení Saudky nikam nemohou

Konzervativní saúdskoarabská společnost po ženách vyžaduje, aby na veřejnosti nosily abáju nebo nikáb a měly zakrytou hlavu. Co teď s odhalenou dívkou z videa bude, není jasné. Případem se zabývá saúdskoarabská náboženská policie.

Saúdská Arábie patří v případě práv žen k nejkonzervativnějším zemím světa, připomněl deník The Washington Post. Ženy tam například nesmí cestovat ani pracovat bez povolení „mužských ochránců“, tedy bratrů, otců, manželů nebo jiných příbuzných mužského pohlaví.

Reklama

Výběr článků

Načítám