Hlavní obsah

Saúdové mají dost uranové rudy na palivo i zbraně, ukázaly tajné dokumenty

Novinky, Alex Švamberk
Londýn

Saúdská Arábie má dostatečné množství uranové rudy, aby mohla sama vyrábět palivo pro jaderné elektrárny. Plyne to z tajných dokumentů, k nimž se dostal list The Guardian. Ložiska našli čínští geologové, které o pomoc požádal Rijád. Objev ložisek zvyšuje obavy, že se Saúdové pokusí získat jaderné zbraně.

Foto: Reuters

Saúdskoarabský korunní princ Muhammad bin Salmán

Článek

Podle zprávy Pekingského výzkumného ústavu uranové geologie, Čínské národní jaderné korporace a saúdského úřadu pro geologický průzkum pracovali geologové navzdory extrémním horkům po celý rok 2019, až našli na severu a ve středu země tři velká ložiska uranové rudy s obsahem až 90 000 tun uranu. Největší má být zřejmě u plánovaného nového města Neom.

Čína zahájila průzkum devíti lokalit v roce 2017 a skončila s ním na konci loňského roku, což je neobyčejně brzo, obvykle to trvá pět až osm let, jenomže se pracovalo bez volných dní a svátků. Průzkum přitom provázely komplikace, u hranic s Jemenem jej narušovaly ozbrojené skupiny a místní vůdci část slibné oblasti zablokovali. Jinde zkomplikoval průzkum měkký terén, kdy se vrty propadaly, nebo záplavy.

Kolaps cen ropy ohrožuje Saúdskou Arábii. Stát zvyšuje daně, bere lidem příspěvky

Ekonomika

Velikost ložisek zatím není ještě ověřena a musejí se též zjistit náklady na těžbu. I tak geologický průzkum odhalil, že země má dostatečné zásoby uranové rudy nejen pro vlastní reaktory, ale i na vývoz. Satelitní snímky zatím neukázaly, že by někde už začala těžba.

Zájem o jadernou energetiku, nebo o zbraně? 

Na ropu bohatá země má zájem rozvíjet jadernou energetiku. Už v roce 2017 vysoký saúdskoarabský představitel uvedl, že království má zájem samo těžit uran a chce být soběstačné v palivu pro jaderné reaktory.

List The Guardian uvedl, že nemá jak ověřit pravost informací, ale experti varovali, že těžba z domácích ložisek může usnadnit Rijádu i cestu k vlastnímu jadernému zbrojnímu programu. „Když zvažujete vývoj jaderných zbraní, tak je lepší mít vlastní domácí jaderný program. V některých případech zahraniční dodavatelé uranu podmiňují jeho mírové využití koncovými uživateli, takže máte-li domácí uran, nemusíte se starat o tato omezení,“ řekl Mark Hibbs z Mírové nadace Carnegie.

Podle dalšího experta Bruce Riedela z Brookings Institution zpráva ukazuje, že Saúdové agresivně usilují o zajištění podmínek pro jadernou energetiku i zbraně a zajištění domácích zdrojů uranu by mohlo ještě zesílit jejich snahy.

Bude-li mít Írán jadernou bombu, my také

Saúdská Arábie se netají jadernými ambicemi. Korunní princ Muhammad bin Salmán už v roce 2018 prohlásil, že pokud by vyvinul Írán jadernou bombu, tak „my ho budeme následovat tak rychle, jak to jen půjde“. Už v roce 2011 Rijád varoval, že vyvine vlastní jadernou bombu. [celá zpráva]

Obavy vzbuzuje malá transparentnost. Na základě dohody s Mezinárodní agenturou pro atomovou energii (MAAE) se království vyhnulo inspekcím kontrolujícím malá množství jaderného materiálu. MAAE chce Rijád přesvědčit, aby umožnil úplné kontroly, ale zatím bez úspěchu. Ředitel MAAE Rafael Grossi v pondělí řekl: „Jednáme s nimi. Mají zájem o rozvoj jaderné energetiky pro mírové účely.“

Reklama

Výběr článků

Načítám