Hlavní obsah

Samozvaní strážci islámu v Egyptě trestají projevy západní kultury

Zatímco průběžné výsledky egyptských parlamentních voleb pasují do čela státu islamisty, radikální muslimové už v tamních ulicích trestají lidi za nedodržování náboženských zvyklostí a za výrazy západní kultury. Volají přitom po zavedení náboženské policie, která funguje například v Saúdské Arábii.

Foto: Morteza Nikoubazl, Reuters

Náboženská policie by v Egyptě dohlížela například na to, aby ženy byly oděny podle muslimské tradice.

Článek

Samozvaní strážci islámu zasáhli v minulých dnech na mnoha místech v zemi. V Káhiře zpohlavkoval vousatý muž na ulici ženu, protože měla na sobě džíny. Někteří holiči se zase dočkali "návštěvy" islamistů, kteří jim chtěli zakázat holit muže. V Alexandrii vousatí muži vyhrožovali obchodníkům, kteří nabízeli vánoční stromky.

V guvernorátu Kaljúbíja vnikli mladí muži do kadeřnictví, kde tamním zaměstnankyním sdělili, že jejich činnost "je podle islámu hříchem". Ženy sice vetřelcům natloukly, na egyptské stránce na Facebooku se pak ale jménem úřadu pro podporu ctnosti a vyhýbání neřestem objevilo varování, že si příště "strážci morálky" s sebou vezmou přístroje na elektrické šoky s nápisem "šaría přišla".

Radikálové se hlásí k jedné z politických stran

Podobné projevy přitom reflektují dosavadní průběh egyptských parlamentních voleb, v nichž zatím vítězí islamistické strany.

Fanatičtí "strážci" jsou považováni za "aktivisty" nové islámské strany, která v prvních dvou kolech voleb získala kolem 20 procent hlasů. Stranické špičky salafistické strany Núr sice popírají tvrzení těchto strážců ctnosti, že jednají po dohodě s jejich stranou, jejich dementi však vyznělo poněkud polovičatě.

Mluvčí salafistů prohlásil: "Strana oceňuje veškeré zbožné islámské počínání a k tomu patří i vybízení k ctnostnému jednání a odrazování od neřestí, což je výslovně zakotveno v koránu i v podáních Proroka. Jsme ale toho názoru, že tuto velkolepou povinnost vykonává celý islámský národ, takže k tomu není zapotřebí žádného úřadu."

V Saúdské Arábii dohlížejí strážníci s obušky

Radikálové by v zemi údajně rádi zavedli takzvanou náboženskou policii, která funguje například v Saúdské Arábii. Její členové, ozbrojení obušky, například dávají pozor na to, aby byly obchody v době modliteb zavřené a ženy nosily na hlavách šátek.

Když mezi věžemi mrakodrapů v saúdskoarabském Rijádu zazní volání muezzinů, zavírají se v metropoli kvapně obchody. Vousatí muži z "úřadu pro podporu ctnosti a vyhýbání se neřestem" honí majitele obchodů a zákazníky hlasitými výzvami k modlitbě. Ženy s nedostatečně utaženými šátky příkře napomínají: "Zahal si hlavu, ženo!"

V tamních restauracích dohlížejí islámští náboženští policisté, kteří se dají poznat podle svých krátkých hávů, aby spolu neseděli muži a ženy, kteří nejsou příbuzní nebo manželé. Kontrolují také dodržování zákazu konzumace alkoholu, který platí v celém království.

Pohroma pro egyptskou ekonomiku

Egyptský cestovní ruch už se mezitím třese hrůzou, co by pro něj podobné novinky znamenaly. V minulosti se objevily například zprávy, že by úspěch islamistů ve volbách mohl znamenat zákaz nošení bikin na plážích, pití alkoholu nebo smíšené koupání. [celá zpráva]

Široká západní veřejnost, odkud pochází většina turistů, podobné návrhy přivítala s velkou nevolí. Je přitom jasné, že jejich odliv by pro zemi, jejíž ekonomika je na cestovním ruchu závislá a značně utrpěla při loňských nepokojích, byl katastrofický.

Cestovní ruch tvoří téměř 10 procent egyptského hrubého domácího produktu, zaměstnává asi tři milióny Egypťanů z celkových 85 miliónů obyvatel a je jedním ze tří pilířů ekonomiky.

Reklama

Výběr článků

Načítám