Hlavní obsah

Radikálové z pákistánské Červené mešity se odmítli vzdát

– ISLÁMÁBÁD

Tvrdé jádro radikálních islamistů z Červené mešity (Lal Masdžíd) v pákistánském Islámábádu, obklíčené vládními jednotkami, se v pátek odmítalo vzdát s tím, že je připraveno zemřít mučednickou smrtí. V mešitě zůstává údajně na 750 žen a 250 mužů, většina z nich je ozbrojená především kalašnikovy.

Článek

Pákistánští těžkooděnci a speciální komanda mešitu už třetí den obléhali, ostřelovali a pozorovali z vrtulníků, avšak očividně se zdráhali uskutečnit závěrečný útok, který by mohl být krvavý. Násilí u mešity si do té doby vyžádalo životy 19 lidí.

"Nevzdáme se. Nejsme teroristé - proč bychom měli skládat zbraně? Staneme se mučedníky., ale nevzdáme se. Jsme připraveni, že nám setnou hlavy, ale neskloníme je," řekl duchovní Abdal Rašíd Ghází, který se skrývá uvnitř budovy. Současně varoval, že v případě útoku armády dojde k sérii sebevražedných atentátů.

Imám se přestrojil do burky za ženu

Maulana Abdala Azíze, hlavního duchovního - imáma a Gházího bratra, ve středu chytili, když se pokoušel vyklouznout zahalený v burce, tradičním oděvu muslimských žen. Azíz pak v pákistánské televizi vyzval své věrné, aby se vzdali. "Říkám vám: neobětujte za mě život," uvedl.

Více než tisíc Azízových stoupenců se týž den vzdalo po výzvě armády, že při kladení odporu vojáci odpovědí kulkami. Vláda se snažila vyhnout krveprolití, dokud jsou v mešitě ženy a děti. Všem, kdo se vzdají, zaručila amnestii a odškodné pět tisíc rupií s tím, že ozbrojencům, kteří stříleli na vojáky a policisty, garantuje spravedlivý soud. Ghází nabídl ve čtvrtek kapitulaci s podmínkou, aby mu umožnili zůstat v mešitě spolu s nemocnou matkou. To však pákistánské úřady odmítly.

Desítky rodičů a příbuzných studentů zůstávaly za bezpečnostními bariérami a vyvolávaly jména svých dětí ve snaze dostat mladé lidi z mešity. "Vláda situaci příliš nepomohla," řekl BBC Kazi Chálík, jehož 18letý bratr studuje na škole, jež je součástí mešity.

Představitelé ministerstva vnitra obvinili Gházího, že některé studenty zadržuje jako rukojmí a zneužívá děti a ženy jako lidské štíty, což duchovní odmítl.

Studenti chtějí šaríju

Násilí vypuklo v úterý, přičemž vinu prý nesou obě strany. Podle oficiálních zdrojů radikální studenti vyvolali konflikt s vládními jednotkami. Pákistánská média však uvedla, že incidenty vyprovokovali policisté, když kolem mešity rozmístili ostnatý drát a překročili dohodnutou hranici sto yardů od budovy. Studentky začali drát odstraňovat a ukradli policistům několik zbraní. Ti odpověděli slzným plynem. Do následných přestřelek se zapojili i muži, kteří se zabarikádovali v mešitě. 

Studentské hnutí usiluje o zavedení způsobu života podle islámského náboženství - šaríji, na způsob afghánského Tálibánu. Pákistánský prezident Parvíz Mušaráf chtěl proti mešitě zakročit už dříve. Problémy začaly už lednu, když jedna ze studentek převzala kontrolu nad státní dětskou knihovnou. V dubnu duchovní vydali fatvu proti ministryni, která se věnovala paraglidingu. Minulý měsíc studenti unesli sedm Číňanů z kliniky pro akupunkturu, kterou radikálové označovali za veřejný dům.

Reklama

Související témata:

Související články

Radikálové z Červené mešity nabídli kapitulaci

Radikálové z Červené mešity v pákistánském Islámábádu, která je od středy v obklíčení bezpečnostních složek, nabídli, že se vzdají, pokud většině bude umožněn...

Výběr článků

Načítám