Hlavní obsah

Radikálové z Červené mešity nabídli kapitulaci

ISLÁMÁBÁD

Radikálové z Červené mešity v pákistánském Islámábádu, která je od středy v obklíčení bezpečnostních složek, nabídli, že se vzdají, pokud většině bude umožněn volný odchod.

Článek

Nepokoje v oblasti mešity si vyžádaly v posledních dnech 19 mrtvých. Ghází v rozhovoru pro televizi Geo prohlásil, že studenty by měly úřady nechat odejít, pokud nemohou prokázat, že patří k některé z radikálních skupin, anebo pokud po někom nepátrají kvůli trestné činnosti. Pro sebe požadoval, aby se směl dočasně nadále zdržovat v mešitě.

Náměstek ministra informací Tárik Azím Chán ale řekl, že vláda chce bezpodmínečné složení zbraní. "Pokud tvrdí, že jeho muži jsou připraveni složit zbraně, pak by si neměl klást podmínky. Žádné nepřijmeme," upozornil. Chán dodal, že by Ghází měl dovolit všem, ženám i dětem, aby odešli, protože na ně nebude nikdo střílet. Také řekl, že by měl soud rozhodnout, zda Ghází je něčím vinen či nikoli. Již předtím Chán obvinil ozbrojence v areálu mešity, že ženy a děti drží jako lidské štíty.

O stovkách lidí v zařízení, hlavně žen a dětí, hovořil po svém zadržení vysoký radikální duchovní Abdal Azíz, který je Gházího bratrem a který se ve středu snažil z mešity uprchnout. Azíz zároveň vyzval radikální studenty v mešitě, kteří mají blízko k afghánskému fundamentalistickému hnutí Taliban, aby utekli nebo se vzdali.

Krátké přestřelky

V areálu, kde bezpečnostní složky ráno provedly sérii varovných výbuchů, zněla střelba a výbuchy granátů i během odpoledne. Pákistánské bezpečnostní složky obklíčily mešitu ve středu, kdy vypršelo ultimátum vlády studentům na opuštění náboženského komplexu, v němž jsou zabarikádováni několik měsíců. "Pokud se mohou nenápadně dostat ven, nebo pokud se chtějí vzdát, mohou. Poté, co jsem vyšel ven, viděl jsem, že obléhání je intenzivní. Naši druzi se již dlouho neudrží," řekl v televizním vysílání Azíz, jehož bezpečnostní síly ve středu zadržely poté, co se z mešity snažil dostat v ženském oblečení.

Podle Azíze je v mešitě stále zhruba 14 mužů ozbrojených kalašnikovy. Azízovo prohlášení tak podle agentur vzbudilo naděje, že by incident mohl skončit bez dalšího krveprolití. Během odpoledne však agentura AFP informovala, že se z okolí mešity začala opět ozývat střelba. "Šlo o varovné výbuchy. Do mešity jsme nevnikli," řekl agentuře Reuters jeden z příslušníků bezpečnostních sil k ranním explozím a přestřelkám, jež stejně jako odpoledne netrvaly déle než 20 minut.

V mešitě je podle výpovědi jedné z dívek, kterou z komplexu vyvedl její strýc, až 40 zhruba dvanáctiletých dětí. Školu koránu v Červené mešitě navštěvuje 9000 studentů ve věku od deseti do 30 let. Podle úřadů toto zařízení zřejmě sloužilo též jako útočiště pro příslušníky hnutí Taliban bojujícího v Afghánistánu a stejně tak i pro pákistánské islamisty, kteří je podporují. 

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám