Hlavní obsah

První země, která porazí koronavirus? O očkování je v Izraeli obrovský zájem

Tel Aviv

Izrael může být první zemí světa, která zatočí s epidemií koronaviru, míní tamní premiér Benjamin Netanjahu. Podmínkou je spolupráce obyvatel, která se dostavila. Země začala o víkendu s očkováním a rozběhla se tam i masivní kampaň na podporu vakcinace. Přestože někteří museli na telefonu čekat celé hodiny, k nedělnímu večeru se podle listu Times of Israel objednalo na očkování zhruba 170 tisíc lidí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: O očkování proti koronaviru je v Izraeli velký zájemVideo: Reuters

 
Článek

„Pokud budou všichni spolupracovat, dodržovat pravidla a nechají se očkovat, dostaneme se z toho. Můžeme se stát první zemí světa, která se z téhle epidemie vymaní. Pojďme to společně dokázat,“ vyzval Netanjahu podle listu Times of Israel veřejnost.

Izraelci očkují vakcínou od společností Pfizer a BioNTech. Ta by měla být v nejbližších dnech distribuována také do Česka.

Může se začít. Evropská unie dala zelenou vakcíně Pfizer

Evropa

První by ji měli dostat zdravotníci a lidé z rizikových skupin, kam spadají třeba obyvatelé starší 60 let. Ve dvou největších očkovacích centrech v Izraeli se už vakcinaci podrobilo přibližně 70 tisíc lidí.

I když postupně docházejí zásoby dodané látky, zdravotní úřady předpokládají, že do konce měsíce do země dorazí další miliony dávek.

Foto: AMIR COHEN, ČTK/AP

Jako první vakcínu před televizními kamerami dostal v sobotu premiér Benjamin Netanjahu, aby očkovací kampaň podpořil, napsala agentura AFP.

Zatímco zdravotní personál má možnost nechat se očkovat přímo na pracovišti, zájemci z řad veřejnosti si musejí sami domluvit termín. Desítky tisíc izraelských obyvatel proto zahltily telefonní linky určené pro rezervaci termínu.

Podle dřívějších informací médií chce vláda aplikovat denně až 60 tisíc dávek vakcíny, při tomto tempu by mohly být koncem ledna očkovány až dva miliony lidí. Celkem má Izrael 8,9 milionu obyvatel.

Opatření se zpřísní od 25. prosince, navrhne Blatný

Koronavirus

Doručení vakcín od britské farmaceutické firmy AstraZeneca a americké Moderny se podle izraelské televize očekává nejdříve v dubnu.

Podle informací agentury Reuters v devítimilionovém Izraeli k pondělku zaznamenali celkem 373 368 nakažených novým typem koronaviru a 3074 úmrtí na nemoc covid-19.

Aktuálně se v zemi podle serveru worldometers.info s infekcí potýká přes 20 tisíc lidí, v neděli přibylo 1874 nakažených. Pro srovnání: Česko má přes 80 tisíc aktuálně infikovaných, v neděli přibylo 3364 případů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám