Hlavní obsah

Protesty v Egyptě mají přes deset mrtvých

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Káhira
Aktualizováno

Jedenáct mrtvých si vyžádaly páteční střety při protestech příznivců Muslimského bratrstva, proti nimž zasáhla policie. Informovala o tom agentura Reuters s tím, že protesty se konaly v několika městech.

Foto: Heba Khamis, ČTK/AP

Alexandrijská ulice, kde se střetli egyptští policisté a příznivci Muslimského bratrstva.

Článek

V pátek se příznivci islamistů vydali do ulic po modlitbách. V Káhiře lidé házeli na policisty zápalné lahve a kameny, takže policisté oblečeni v neprůstřelných vestách použili slzný plyn.

Foto: Mohamed Abd El Ghany, Reuters

Příznivci Muslimského bratrstva házejí v Káhiře kameny na polici

Podle ministerstva zdravotnictví zemřeli na různých místech Káhiry tři lidé. Podlehli zranění ze střelných zbraní, ale není jasné, kdo na ně střílel. Zbraně u sebe měli zřejmě odpůrci bratrstva, stejně jako demonstrující. Svědčí o tom incident, při němž jeden ze stoupenců islamistů zastřelil muže, který šel po ulici a volal při tom nadávky na Muslimské bratry.

Foto: Mohamed Abd El Ghany, Reuters

Pořádková policie v obrněném transportéru v Káhiře

Další dva lidé byli zastřeleni při protestu v Alexandrii. Byl to muž a žena, ale není jasné, zda oba patřili k demonstrujícím. Mrtvý je hlášen rovněž z Ismáílíje a tři z protestu ve Fajjúmu.

V jihoegyptském městě Mínja zemřel při demonstraci jeden student. Ze sdělení ministerstva zdravotnictví také vyplývá, že v celé zemi bylo zraněno 42 osob. Celkem 122 členů bratrstva policie zatkla za držení střelné zbraně, avšak vedení bratrstva tvrdí, že stoupenci ozbrojeni nebyli.

Foto: Heba Khamis, ČTK/AP

Egyptský voják při střetech s islamisty v Alexandrii

Příznivci bratrstva v posledních dnech protestují skoro každý den, neboť bylo v prosinci zařazeno na seznam teroristických organizací a mnoho jeho členů zadrženo. [celá zpráva]

Už v září bylo zakázáno po masových násilných protestech bratří, jimž vadilo, že armáda odstavila v červenci od moci prezidenta Muhammada Mursího, který se dostal k moci jako jeho kandidát. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám