Hlavní obsah

Při nehodě vrtulníku na Sinaji zahynula česká vojačka

Novinky, ČTK, mso, jem, jas
Tel Aviv
Aktualizováno

Mezi osmi oběťmi nehody vrtulníku na egyptském Sinaji je česká rotmistryně Michaela Tichá, jež působila v rámci mnohonárodnostních sil. Prezident Miloš Zeman vyjádřil soustrast pozůstalým. Tělo zesnulé vojačky přiveze v pátek vojenský speciál. Na kbelském letišti v Praze se uskuteční pieta.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Článek

„Ztratili jsme jednoho z nás, rotmistryni Michaelu Tichou. Je mně to moc líto. Na některé věci se prostě nedá nikdy připravit. Upřímnou soustrast rodině,“ citovala armáda na Twitteru náčelníka generálního štábu Aleše Opatu.

Podle listu Times of Israel se jednalo o nehodu vrtulníku pozorovatelů mezinárodních mírových sil. Na palubě mělo být šest Američanů, Francouz a Češka. Míroví pozorovatelé se na Sinaji účastnili mise, která dohlíží na dodržování mírové dohody mezi Izraelem a Egyptem. Původní zprávy referovaly o 7 obětech.

Na Sinaji působí pozorovatelská mise MFO (Multinational Force and Observers – Mnohonárodní síly a pozorovatelé), v níž slouží také Češi. MFO byla zřízena v roce 1981, tedy dva roky po podpisu izraelsko-egyptské mírové dohody, která předpokládá mezinárodní dohled.

Češi na Sinaji působí od roku 2009

Mise je odpovědná za kontrolu dodržování bezpečnostních podmínek tohoto dokumentu. Češi v ní působí od roku 2009, loni jich v ní sloužilo 13. Tehdy je navštívil premiér Andrej Babiš při cestě na summit Evropské unie a Ligy arabských států.

Zřizovatelem MFO měla být původně OSN, ale protože v Radě bezpečnosti OSN hrozilo veto ze strany Sovětského svazu, vyjednaly zřízení mise USA, Izrael a Egypt.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám