Hlavní obsah

Prezidentovi Izraele hrozí za údajné znásilnění až 16 let vězení

ČTK, Novinky, Haarec
JERUZALÉM

Izraelská policie doporučila obvinit izraelského prezidenta Moše Kacava mj. ze znásilnění a nezákonných odposlechů. Pokud bude obviněn, hrozí Kacavovi nepodmíněný trest odnětí svobody na tři až 16 let. Generální prokurátor Menachem Mazuz má o obvinění rozhodnout do dvou až tří týdnů. Prezident svou vinu odmítá.

Článek

Policie v neděli sdělila generálnímu prokurátorovi, že má dostatek důkazů k obvinění Kacava ze znásilnění, sexuálního obtěžování a nezákonných odposlechů. "Existuje dostatek důkazů naznačujících, že v řadě případů týkajících se několika žen, (které pracovaly pro prezidenta)... se prezident dopustil znásilnění a sexuálního obtěžování," uvedla policie ve svém prohlášení. Další důkazy se prý týkají podvodů a přestupků při udělování prezidentských milostí.

Prezident svou vinu popírá a odmítá, že by se dopustil něčeho nezákonného. Tvrdí, že se stal obětí "veřejného lynčování bez soudu a vyšetřování".

Knesset chce Kacava ignorovat

Podle posledních zpráv internetového vydání izraelského deníku Haarec se prezident nezúčastnil pondělního prvního podzimního zasedání parlamentu. Kacav se předtím nechal slyšet, že do Knessetu dorazí, ale nepronese slavnostní projev.

Velká část poslanců dala již během neděle najevo, že pokud prezident do parlamentu dorazí, poslanci nepovstanou, aby jej podle tradice přivítali nebo vůbec nedorazí. Podle nich by měl Kacav okamžitě na svůj úřad rezignovat.

Kacavův právník Zion Amir ale uvedl, že prezident nepřijme žádné rozhodnutí do doby, než se generální prokurátor Mazuz vysloví k celé aféře a rozhodne, zda má dostatek důkazů k obvinění prezidenta. Pokud dá Mazuz policii za pravdu, půjde o nejvážnější obvinění, jakému kdy vysoký izraelský politik čelil, píší světová média.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám