Hlavní obsah

Potopila se největší loď íránského námořnictva

Novinky, mso

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teherán
Aktualizováno

V Ománském zálivu se ve středu po vypuknutí požáru na palubě potopila největší loď íránského námořnictva IRIS Kharg. Posádka se podle agentury AP stihla evakuovat.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Íránskou loď nejdříve zachvátil požárVideo: PLANET LABS INC, AP

 
Článek

Požár na palubě lodi vypukl přibližně ve 2:25 ráno místního času (23:55 SEČ). Plavidlo se potopilo poblíž Hormuzského průlivu mezi Perským a Ománským zálivem, přibližně 1270 kilometrů jihovýchodně od Teheránu. Proč na lodi začalo hořet, zatím není jasné.

Posádka lodi se stihla evakuovat. Někteří námořníci naskákali podle agentury AP v záchranných vestách do vody, většina z nich ale byla evakuována na pevninu ještě před potopením lodi. Íránská státní televize a zpravodajská agentura Tasním informovaly, že IRIS Kharg byla součástí cvičení, když k požáru došlo.

Americké námořnictvo zabavilo v Arabském moři ilegální náklad zbraní

Blízký a Střední východ

„Armáda i civilní organizace se snažily uhasit požár, plameny se ale rozšířily do několika částí lodi, která se nakonec potopila,“ stojí v prohlášení íránského námořnictva.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Největší loď íránského námořnictva IRIS Kharg na záběrech z roku 2012Video: Reuters

Kharg zvládal přepravovat těžký náklad a sloužil také jako heliport.

Loď postavená v Británii dostala jméno po íránském ostrově Kharg a íránské námořnictvo ji po zdlouhavých vyjednáváních začalo využívat v roce 1984.

Íránu se v posledních letech nevyhýbají námořní katastrofy. V roce 2020 během vojenského cvičení omylem zasáhla raketa námořní loď poblíž přístavu Džask, zabila přitom 19 námořníků a dalších 15 bylo zraněno. V roce 2018 se pak v Kaspickém moři potopil torpédoborec íránského námořnictva.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám