Hlavní obsah

Podle tety utonulého Ajlana se kvůli této tragédii změní svět

Sestra syrského muže, který v týdnu přišel na moři o své dva syny a manželku, když se snažili dostat z Turecka do Řecka, uvedla, že její bratr zůstane do konce života v syrském městě Kobani, aby mohl být blízko hrobů své rodiny. Řekla to v rozhovoru pro agenturu Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Tima Kurdíová, teta zemřelých Syřanů Ajlana a Galipa KurdíovýchVideo: Reuters

 
Článek

Tima Kurdíová, která žije v Kanadě, řekla, že její bratr Abdulláh Kurdí je hrdý na své syny a že díky této tragédii se „změní svět“ a uprchlíci budou „mít naději“.

Kurdíová v rozhovoru děkovala tureckému prezidentovi a vládě za pomoc jejímu bratrovi, kterému pomohli se dostat zpět do Kobani. „Děkuji za to, co udělali pro mého bratra. Měla jsem o něj starost. Potřeboval pomoci, tak mu zařídili letenku. Bratr řekl, že je uložili do překrásných rakví. Byla to velmi krásná rakev a ano, zařídili vše,“ popisovala Kurdíová.

Vlna soucitu

„Můj bratr mi řekl, že je velmi pyšný na své syny. Kvůli nim se pravděpodobně změní svět. A uprchlíci jako já budou mít naději,” dodala.

Fotky bezvládného tělíčka tříletého Aylana Kurdího, kterého vyplavilo moře nedaleko tureckého letoviska Bodrum, dodaly lidskou tvář tisícům obětí a vyvolaly okamžitou  vlnu soucitu.

Aylan se utopil se svým o dva roky starším bratrem Galipem, matkou a minimálně dalšími devíti lidmi jen několik kilometrů od řeckého ostrova Kos, kam mířili na dvou malých člunech.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám