Hlavní obsah

Pobřeží Jemenu zpustošil cyklón Chapala

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aden
Aktualizováno

Válkou zmítaný Jemen od noci na úterý pustoší cyklón Chapala. Doprovázejí ho prudké vichry, lijáky a vlnobití. Druhá nejsilnější tropická bouře, která kdy region Arabského moře postihla, si vyžádala dosud neupřesněný počet obětí a napáchala obrovské materiální škody. Podle meteorologů ještě živel neřekl poslední slovo a míří do vnitrozemí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Tropická bouře zpustošila i jemenské město al-MukallaVideo: Reuters

 
Článek

"Škody jsou ohromné a je nutné upřesnit ztráty na lidských životech," řekl vládní představitel. Dodal, že vichry ještě ráno dosahovaly rychlosti přes 100 kilometrů v hodině a dlouhý pruh pobřeží sužovaly velké vlny. Záplavy postihly především správní město al-Mukalla v provincii Hadramaút.

Cyklón 4. kategorie 

Okolo pondělní půlnoci dosahovala rychlost větru ve středu bouře až 240 kilometrů v hodině, což odpovídá hurikánu 4. kategorie, přičemž nejsilnější jsou tropické cyklóny 5. kategorie.

Včerejší situace na pobřeží Jemenu zdroj: windy.com

Al-Mukalla je pod kontrolou Al-Káidy a podle korespondenta BBC, který se pohybuje v regionu, není na zvládání živelních pohrom připraveno.

Mnoho obyvatel se tak evakuuje svépomocí – úkryt nacházejí ve školách a jeskyních.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Satelitní snímek tropické bouře Chapala

Tropická bouře Chapala je svou silou v této oblasti naprosto výjimečná. Světová meteorologická organizace, která Jemen před příchodem cyklónu varovala už v pátek, bouři charakterizovala jako „extrémně prudkou“.

Jemenské vnitrozemí by měla Chapala zasáhnout někdy do 13. hodiny středoevropského času. Suchý vzduch z Arabského poloostrova by ale podle amerického Centra pro varování před tajfuny měl bouři nad pevninou postupně oslabit.

Foto: Stringer, Reuters

Muže voda uvěznila na střeše poničeného auta

Ománu se cyklon vyhnul

Naopak se nenaplnily obavy, že bouře bude pustošit i sousední Omán, kde prý byl nakonec dopad bouře zanedbatelný.

V pondělí si bouře vyžádala přinejmenším jednoho mrtvého a přes 200 zraněných na jemenském ostrově Sokotra v Arabském moři. Způsobila zde také značné škody – zničeno bylo přinejmenším 80 domů.

Foto: Mohammed Bazahier, ČTK/AP

Tropická bouře Chapala zasáhla Jemen

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám