Hlavní obsah

Páteční masakr v irácké tržnici má 120 obětí, k útoku se přihlásil IS

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Při pátečním sebevražedném útoku asi 25 kilometrů od Bagdádu zemřelo podle sobotních informací 120 lidí, dalších 130 bylo zraněno. Sebevražedný útočník měl ve svém autě tři tuny výbušnin.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Páteční masakr na tržnici v Iráku má 120 obětí, k útoku se přihlásil ISVideo: Reuters

 
Článek

Oběti, mezi nimiž je podle místních úřadů mnoho žen a dětí, slavily ve městě Chán Baní Saad v provincii Dijála svátek, který je oslavou konce postního měsíce ramadánu. Silná exploze mnohé oběti roztrhala a zničila i několik domů.

"Někteří lidé sbírali pozůstatky dětských těl do beden od zeleniny," popsal agentuře Reuters jeden z policistů zasahujících na místě atentátu. Po výbuchu se na místo tragédie seběhli přeživší a ze vzteku začali kameny rozbíjet okna kolemstojících vozů.

Provincie vyhlásila smutek

Vedení provincie Dijála vyhlásilo třídenní smutek. Také nařídilo dočasně uzavřít všechny parky a další místa, kde se tradičně hromadně slaví, aby se předešlo dalším útokům islamistů.

Obyvatelé Bagdádu a jeho okolí jsou v poslední době téměř denně svědky bombových útoků páchaných příslušníky extrémistické sunnitské organizace Islámský stát. Ta útočí především na šíitské muslimy, jejichž představitelé například vládnou v Iráku. IS už ovládá rozsáhlé oblasti na severu a západě Iráku a na severu a východě sousední Sýrie. Od začátku bojů s IS v roce 2014 už zahynulo podle OSN více než 15 000 civilistů a na 30 000 bylo zraněno.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám