Hlavní obsah

Palestinské ostřelování Izraele je válečný zločin, uvedli obránci práv

– Jeruzalém
Novinky, Alex Švamberk

Organizace na obranu lidských práv Human Rights Watch (HRW) označila ve čtvrtek ve své zprávě raketové útoky na Izrael podnikané Hamásem a dalšími radikálními palestinskými organizacemi za válečný zločin. Je to poprvé, co byl po izraelské operaci v Gaze z přelomu roku z válečných zločinů obviněn nejen Izrael, ale také protistrana.

Článek

"Raketové útoky Hamásu na izraelské civilisty jsou neospravedlnitelné, nemají právní oporu a spadají mezi válečné zločiny,“ uvedl podle tiskové agentury AFP ředitel programu HRW Iain Levine, když představoval jednatřicetistránkovou zprávu o útocích palestinských radikálních skupin, které si od listopadu 2008 vyžádaly tři oběti a desítky zraněných.

"Síly Hamásu porušují zákony války tím, že vědomě a bez rozmyslu vypalují rakety na izraelská města a odpalují je z hustě osídlených oblastí, a ohrožují tak civilisty v Gaze," dodal Levine k obvyklé taktice radikálů ostřelovat Izrael jak raketami Kásám o doletu deset kilometrů, tak nově i mohutnějšími střelami Grad.

"Podle válečných zákonů je použití takovýchto zbraní proti cílům v hustě osídlených oblastech neospravedlnitelné,“ uvádí se ve zprávě, která vyzývá k ukončení ostřelování. "Hamás, jako vládnoucí síla v Gaze, by se měl veřejně zříci raketových útoků na izraelské civilisty a potrestat ty, kdož jsou za ně zodpovědní, včetně členů svého vlastního ozbrojeného křídla,“ stojí v textu.

Kvůli ostřelování zahájil Izrael 28. prosince 2008 třítýdenní operaci Lité olovo, kdy Gazu nejprve bombardoval a pak do ní poslal pozemní síly. Akce si vyžádala skoro 1400 obětí z řad Palestinců.

Izrael byl za operaci kritizován a obviněn, že v několika případech se dopustil válečných zločinů. Mimo jiné používal granáty s bílým fosforem v hustě obydlených oblastech [celá zpráva], ostřeloval budovy organizací OSN a nedostatečně ověřoval cíle. Někteří vojáci tvrdili, že museli používat civilisty včetně dětí jako živé štíty. I tento případ je mezi patnácti dalšími, které vyšetřuje izraelská armáda. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám