Hlavní obsah

Palestinka zaútočila nožem na Izraelce, ten ji postřelil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeruzalém
Aktualizováno

Palestinská žena v jeruzalémském Starém městě bodla nožem do zad židovského muže. Izraelec se ale stihl otočit a postřelit útočnici do zad. Policie už útok označila za teroristický čin.

Foto: Baz Ratner, Reuters

Izraelští policisté po útoku hlídkují v jeruzalémském Starém městě.

Článek

Útok se stal na ulici Hagai, což je hlavní třída Starého města. Izraelci po ní většinou chodí ke Zdi nářků. Bydlí zde větší počet Židů, kteří se hlásí ke skupině Ateret Cohanim, jež  prosazuje stěhování židovského obyvatelstva do jeruzalémských čtvrtí, kde žije hlavně arabské obyvatelstvo.

Podle deníku The Jerusalem Post, který se odvolává na policejní zdroje poblíž Lví brány, útočila osmnáctiletá dívka. Její obětí se stal šestatřicetiletý muž, který utrpěl lehká zranění.

Útočnice byla s těžkými zraněními převezena do nemocnice.

„Když jsem přijel na místo, spatřil jsem muže, jenž byl pobodán v horní části těla. Stalo se to na stejném místě, kde došlo k útoku během Sukotu (židovský svátek pozn. red.),“ řekl deníku The Jerusalem Post zasahující záchranář Haím Attias.

K jím zmiňovanému incidentu došlo v sobotu. Palestinec ubodal k smrti jednoho Izraelce a zranil jeho ženu. Než ho policie dopadla, stačil zabít ještě dalšího muže.

V úterý odpoledne další Palestinec ozbrojený nožem napadl ve městě Kirjat Gat izraelského vojáka. Vytrhl mu zbraň a lehce ho zranil. Útočníkovi se podařilo utéct do domu, ale vojáci ho dopadli a zastřelili.

 Média už hovoří třetí intifádě

Podobné incidenty se v Jeruzalémě v poslední době množí a bezpečnostní složky proto zakázaly vstup do Starého města lidem, kteří tam nebydlí.

V úterý bylo toto nařízení odvoláno stejně jako zákaz vstupu do mešity Al-Aksá, jenž platil pro všechny palestinské muže mladší 50 let.

Mešita leží na Chrámové hoře, posvátném místě pro muslimy i židy. V minulých týdnech se tam odehrálo množství incidentů, při nichž Palestinci útočili na Izraelce kamením a zápalnými bombami. Izrael dovoluje Židům vystoupit na horu, pod níž je zbytek po zbořeném židovském chrámu, Zeď nářků. Modlit se ale na hoře nesmějí.

Palestinci tvrdí, že vláda chce toto opatření rozšířit a povolit Židům se v blízkosti mešit také modlit, a proto se bouří.

Některá izraelská média hovoří kvůli přibývajícím incidentům o třetí intifádě – protiizraelském povstání. První zahájili Palestinci v 80. letech, druhé v roce 2000. Palestinská samospráva nicméně oznámila, že nemá zájem o stupňování násilností.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám