Hlavní obsah

Palestinci hrozí, že požádají o uznání nezávislosti bez dohody s Izraelem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeruzalém
Aktualizováno

Palestinští zastupitelé chtějí požádat Radu bezpečnosti OSN, aby schválila nezávislost jejich státu bez souhlasu Izraele. Ztrácejí víru v mírové rozhovory s židovským státem, uvedl hlavní palestinský vyjednavač Saíb Irikát. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu řekl, že bez dohody s Izraelem Palestinci samostatnost nezískají. Jejich žádost by vetovaly USA.

Foto: Mohamad Torokman , Reuters

Palestinská dívka s palestinskými vlajkami na tváři si připomíná jednostranné vyhlášení nezávislosti ze strany Arafata z roku 1988.

Článek

Vyjádření ukazuje na frustraci Palestinců z toho, že mírové rozvohory jsou už dlouho na mrtvém bodě. Šanci však mají malou. USA by jako spojenec Izraele patrně vetoval snahu RB OSN schválit nezávislý palestinský stát.

Američtí senátoři, kteří se nacházejí na návštěvě Izraele, řekli, že snaha Palestinců je podle nich mrháním časem. "Bylo by to mrtvé hned při předložení," citovala agentura Reuters prohlášení demokratického senátora Teda Kaufmana na tiskové konferenci v Jeruzalémě. "Je to ztráta času," dodal.

Podle nezávislého senátora Josepha Liebermana je "v podstatě jednostranné" vyhlášení palestinské nezávislosti věcí, která by nerozhýbala ustrnulý mírový proces. Jedinou cestou k ukončení blízkovýchodního konfliktu je podle něj dohoda dosažená bilaterálními jednáními.

Přesto senátoři vyzvali arabské státy, aby Palestince na této cestě zastavily.

Postoj vlády není tak razantní. "Podporujeme palestinský stát, který bude výsledkem jednání mezi dvěma stranami. Jednání je nejlepším prostředkem k dosažení tohoto cíle," citovala agentura AFP prohlášení mluvčího amerického ministerstva zahraničí Iana Kellyho. Odmítl ale komentovat, zda by USA vetovaly snahu RB OSN schválit nezávislý stát.

Nezávislost už jednou Palestinci vyhlásili, 15. listopadu 1988 ji deklaroval jejich tehdejší vůdce Jásir Arafat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám