Hlavní obsah

OSN: Saúdové a spojenci v Jemenu systematicky útočí na civilisty

New York

Koalice arabských států vedená Saúdskou Arábií v boji proti šíitským povstalcům v Jemenu „hojně a systematicky“ podniká nálety na civilisty. Podle serveru BBC to stojí v uniklé zprávě komise OSN. Ta také uvádí, že civilisté v Jemenu byli v uplynulých devíti měsících úmyslně vystavováni vyhladovění. Komise vyzvala k vyšetření takových zločinů.

Foto: Khaled Abdullah, Reuters

Lidé před vybombardovaným domem soudce Jahji Rabji v jemenském hlavním městě Saná. Saúdové nálet podnikli v neděli. Zabili nejen soudce, ale i sedm jeho příbuzných včetně dětí.

Článek

„Žádná z jemenských stran ani koalice jedinkrát nedodržela přerušení boje, aby ulevila utrpení Jemenců,“ poukazuje zpráva, jejíž autoři zdokumentovali 119 koaličních náletů, při nichž bylo porušeno mezinárodní právo, přičemž u řady z nich bylo podniknuto hned několik útoků na civilní cíle.

Komise také zjistila, že vrtulníky spojenců někdy po náletu ještě honily prchající lidi a střílely do nich.

V bojích od loňského března zahynulo více než 5800 osob. OSN už dříve opakovaně upozornila, že velkou část obětí tvoří děti. Osmdesát procent jemenského obyvatelstva trpí vážným nedostatkem potravin a vody.

Arabská koalice se snaží vytlačit šíitské povstalce napojené na síly bývalého prezidenta a znovu nastolit vládu, kterou rebelové vyhnali. Saúdové tvrdí, že povstalce z kmene Húsíů podporuje Írán. Ten to popírá.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám