Hlavní obsah

Olmert je pro jednání s Palestinci, ale nevěří ve výsledky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

JERUZALÉM

Hlavní izraelští a palestinští míroví vyjednávači v pondělí jednali v Jeruzalémě o klíčových otázkách připravované mírové smlouvy. Zaměřili se i na sporná témata židovských osad a statutu Jeruzaléma. Kvůli tomu hrozí odchodem z izraelské vládní koalice hrozí radikální židovská strana Izrael je náš domov.

Foto: Sebastian Scheiner, Reuters

Izraelský premiér Ehud Olmert

Článek

Na jednání se sešla izraelská ministryně zahraničí Cipi Livniová a bývalý palestinský premiér Ahmad Kurája. „Začali jednat o klíčových otázkách,“ potvrdil mluvčí Livniové Arje Mekel, aniž by uvedl bližší podrobnosti. Oba se dohodli že intenzivní jednání budou pokračovat, avšak na nižší úrovni.

Protože se zřejmě jednalo i o osudu židovských osad na západním břehu Jordánu, hrozí rozpad izraelské vládní koalice. Odejít z ní chce radikální strana Izrael je náš domov, kterou vede Avigdor Lieberman. Strana je proti vzniku palestinského státu. Odchodem ale hrozí i ultraortodoxní strana Šas. Pokud by odešly obě, premiér Ehud Olmert ztratí většinu v Knessetu.

Jádrem sporu otázka hranic a židovských osad

Kritickým tématem jednání je otázka hranice budoucího palestinského státu, který chce jako hlavní město mít východní část Jeruzaléma, a tedy také osud židovských osad na západním břehu Jordánu.

Olmert je odhodlán zrušit nelegální osady na západním břehu Jordánu, což požadoval i americký prezidnet George Bush. Palestinci ale chtějí, aby se Izrael vzdal nejen 26 nelegálních osad, ale ostatních, v nichž žije na čtvrt miliónu Izraelců. Současné palestinské vedení dalo najevo, že je ochotno jednat o případné územní náhradě, to by ale znamenalo novou dohodu o hranici palestinského státu. Osady rozdělují západní břeh a představují velké dopravní komplikace pro Palestince.

Olmert v dohodu nevěří

Přes optimismus amerického prezidenta George Bushe, který minulý týden při návštěvě Izraele a palestinských území uvedl, že mírová dohoda bude dojednána letos, izraelský premiér Ehud Olmert v pondělí vyjádřil velké pochybnosti o této šanci.

Na pondělním setkání se členy zahraničního a bezpečnostního výboru Knessetu řekl, že si není jist, podaří-li se dospět k dohodě s Palestinci. "Dopustil bych se ale hříchu, kdybych se o to nepokusil. Opozice a její šéf chtějí za každou cenu zachovat status quo. To je podle mne nebezpečné, riskantní a nezodpovědné," řekl. I prezident Šimon Peres uvedl, že je nutné jednat. „Kdybychom čekali, až budou obě strany připraveny, jednání by se neuskutečnila.“

Není však jasné, zda je Olmertovo prohlášení určeno Liebermanovi a straně Šas, či odráží-li jeho názor.

Otázky okolo pásma Gazy

Horkým bramborem zůstává pásmo Gazy, v němž vládne radikální hnutí Hamás, které USA ani Izrael neuznávají. Právě z pásma Gazy je ostřelován Izrael raketami. Izrael trvá na tom, že součástí mírové dohody s Palestinci bude i Gaza. Předseda palestinské samosprávy Mahmúd Abbás však nemá nad Hamásem žádnou moc. Po jednáních s Bushem přislíbil pásmu hospodářskou pomoc. V pondělí dokonce nabídl jednání Hamásu, který USA i Izrael označuje za teroristickou organizace: „Jsem připraven jednat, i když to Spojené státy neakceptují,“ nabídl Abbás a dodal: Takový dialog je velmi důležitý.“ Hamás však nabídku odmítl s tím, že Abbásova řeč byla „plná lží a fabrikací“.

Přestože ostřelování pokračuje, Olmert vyloučil masivní vojenský zásah v pásmu, který požadovala izraelská armáda. Podle něj by cena za tuto operaci byla příliš vysoká. „V pásmu se vede válka a Izrael ji vede s rozumem.“

Reklama

Související články

Bush přiletěl poprvé do Izraele

Americký prezident George Bush ve středu svou historicky první návštěvou Izraele zahájil devítidenní cestu po Blízkém východě. Za cíl má povzbudit pokrok...

Bush věří v mír v Palestině, plán nemá

Americký prezident George Bush a izraelský premiér Ehud Olmert ve středu dvě hodiny jednali o mírovém procesu na Blízkém východě. Bush vyjádřil naději,...

Výběr článků

Načítám