Hlavní obsah

Od nás na Izrael nestřílejte! Naštvaní libanonští vesničané vypráskali ozbrojence Hizballáhu

Bojovníkům šíitského hnutí Hizballáh, kteří v pátek odpalovali rakety na izraelskou armádu z jihu Libanonu, se postavili do cesty místní obyvatelé. Rozčílení vesničané z obce Šúajá obvinili ozbrojence, že svými akcemi ohrožují civilisty. Libanonská armáda pak uvedla, že zadržela čtyři příslušníky Hizballáhu.

Foto: Mohammad Zaatari, ČTK/AP

Raketomet na autě, které Hizballáh použil při ostřelování Izraele.

Článek

Video, které se objevilo na sociálních sítích a které odvysílalo několik libanonských televizních stanic, ukazuje, jak se v Šúaji skupina mužů shromáždila kolem modrého pick-upu značky Isuzu, na němž byl umístěn raketomet.

„Hizballáh odpaluje rakety mezi našimi domy, takže nás může Izrael zasáhnout při odvetě,“ zlobili se vesničané. Podle listu The Times of Israel šlo o obyvatele drúzské vesnice. Drúzové v této oblasti převažují, obývají i přilehlé oblasti na izraelské straně hranice.

Terčem útoku vesničanů se stal i tmavý pick-up, který modré vozidlo zřejmě doprovázel, a menší bílá dodávka Renault.

Hizballáh později vydal prohlášení, že rakety byly odpáleny z odlehlých oblastí a že obyvatelé Šúaji jeho bojovníky zastavili, když se vraceli zpátky z akce.

„Islámský odpor vždy dbal a bude maximálně dbát na bezpečnost svého lidu a vyhýbá se jakémukoli jeho ohrožení při odbojové činnosti,“ tvrdí radikální hnutí, které, podobně jako Hamás v Pásmu Gazy, bývá často viněno, že umisťuje odpalovací rampy do civilní zástavby.

Později přijela libanonská armáda a zkonfiskovala raketomet. Oznámila, že zadržela čtyři podezřelé ze zapojení do ostřelování Izraele.

Na Izrael bylo v pátek vypáleno dvacet raket. K útoku se přihlásil Hizballáh. Izrael v odvetu ostřeloval území Libanonu ze samohybných houfnic a pak zaútočila i izraelská letadla.

Libanon přitom v současné době řeší úplně jiné problémy, než jsou případné spory s Izraelem. Ocitl se na pokraji hospodářského i politického kolapsu, obyvatelé si stěžují, že jim chybí základní potraviny, léky či dodávky elektřiny. Znehodnocení měny mnohé připravilo o životní úspory.

Hizballáh vypálil dvacet raket na Izrael

Blízký a Střední východ

Drúzský politik Valíd Džumblátt vyzval podle ČTK ke zklidnění napětí.

Reklama

Výběr článků

Načítám