Hlavní obsah

Novou izraelskou vládu sestaví Benjamin Netanjahu

– TEL AVIV • Aktualizováno

Izraelský prezident Šimon Peres pověřil sestavením nové vlády šéfa pravicové strany Likud Benjamina Netanjahua. Ten v pátek pověření přijal. Peres uvedl, že nominaci Netanjahua na premiéra podpořilo 65 poslanců stodvacetičlenného parlamentu.

Foto: Baz Ratner, Reuters

Benjamin Netanjahu

Článek

Netanjahuova strana Likud sice nevyhrála nedávné volby, ale šéfka nejsilnější strany Kadima Cipi Livniová nemá šanci sestavit levostředovou vládu. Naopak předseda pravicového bloku Likud může sestavit středopravou koalici, která by měla těsnou většinu.

Likud už získal podporu třetí nejúspěšnější strany předčasných voleb s názvem Izrael je náš domov. Předseda této extrémně pravicové formace Avigdor Lieberman informoval ve čtvrtek prezidenta Šimona Perese, že jeho strana podpoří Netanjahua jako příštího premiéra. Chce ale do koalice i centristickou Kadimu.

Předsedkyně Kadimy Cipi Livniová ale v pátek dopoledne odmítla možnost utvoření velké koalice tří nejsilnějších stran, kterou upřednostňoval Lieberman. "Široká koalice nemá cenu, byla by to koalice postrádající politickou vizi, koalice by mi neumožnila jít cestou Kadimy,“ řekla Livniová. Kdyby se Livniová připojila k Netanjahuovi, tak by ztratila přízeň voličů, kteří ji brali jako alternativu k Likudu.

Netanjahu může sestavit i středopravou vládu za podpory Leibermana. Ten sice uvedl, že upřednostňuje velkou koalici, ale je ochoten jít i do středopravé vlády, která bude mít jen těsnou většinu, i když varoval, že bude paralyzovaná. Tu musí Likud a Izrael je náš domov sestavit s ultraortodoxními stranami Šas a Židovský domov a dalšími menšími uskupeními. Podle složení může mít ve 120členném knesetu 61 a 65 křesel. 

Číslo 65 zmíněné Peresem naznačuje, že dalšími členy by mohl být Jednotný juadismus tóry a Národní unie.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám