Hlavní obsah

Netanjahu zvítězil, stranu Likud povede i nadále

Jeruzalém

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu zůstává v čele vládní strany Likud. Během hlasování členů strany jasně porazil svého vyzyvatele, exministra vnitra Gideona Saara, který mu již poblahopřál k vítězství. Netanjahu podle oficiálních výsledků získal 41 792 hlasů, nebo-li 72 procent, zatímco Saar 15 885 hlasů, tedy 28 procent.

Foto: Ariel Schalit, ČTK/AP

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Článek

Nejdéle sloužící izraelský vůdce by tak mohl po březnových volbách získat další příležitost sestavovat vládu po dvou letošních nezdarech a udržel si i naději, že získá imunitu před trestním stíháním po obvinění z korupce z minulého měsíce, napsala agentura AP.

Výsledek sice rozptýlil jakékoliv pochyby ohledně Netanjahuova setrvání v čele vládní strany, hlavně však zřejmě prodlouží politickou nejistotu v zemi. Netanjahu zůstane v čele Likudu i po březnových volbách a jeho potíže se zákonem by jej mohly omezit ve snaze sestavit vládu, dodala AP.

Hlasování se zúčastnilo asi 49 procent z 116 048 členů Likudu, oprávněných hlasovat.

Netanjahu je v Likudu, navzdory obvinění z korupce, velmi populární. Členové strany navíc bývají ke svému předsedovi velmi loajální, což dokazuje i skutečnost, že Likud měl od svého založení v 70. letech jen čtyři lídry. Očekávalo se tak, že Netanjahu Saara snadno porazí. To mu může pomoci v příštích parlamentních volbách, které se uskuteční v březnu a budou již třetí za méně než rok.

Reklama

Výběr článků

Načítám