Hlavní obsah

Není to Angelina Jolie, Kurdům vadí vyzdvihování padlé bojovnice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V bojích o syrské město Manbidž v srpnu padla devatenáctiletá Asja Ramazánová Antarová, která byla pro Západ jednou z tváří ženských kurdských oddílů (YPJ). Někteří novináři pohlednou bojovnici z Kámišlí označovali za „Angelinu Jolie Kurdistánu“. To ale Kurdové odmítají jako zbytečné vyzdvihování jednotlivce a projev sexismu.

Foto: @wewantfreedomforkurdistan

Asja Ramazánová Antarová

Článek

Kurdská média Asji Ramazánové Antarové nevěnovala zvláštní pozornost, pro ně je jednou z bojovnic, která padla v boji proti IS.

Filozofií YPJ, v jejichž řadách dívka bojovala, je prostota a skromnost. Nikdo není posuzován na základě svého vzhledu, postavy ani krásy. Podle ideologie kurdských milicí YPG, k nimž YPJ patří, se jednotlivci obětují za společnou věc, uvedla BBC.

Jedna z velitelek YPJ Agrin Sennaová, která přišla v bojích o Manbidž o nohu, upozornila, že tam padlo mnoho mladých Kurdek, které zemřely, protože odmítly žít podle islámského práva šaría, jak je vykládá IS.

Lidé by se podle ní měli podívat na jejich fotografie: „Jsou to všechno andělé, všechny jsou krásné. Nemůžete vybrat jen jednu prostě proto, že je podobná nějaké hollywoodské herečce, ať už Angelině Jolie nebo Julii Robertsové. Nemají s nimi nic společného. Daly přednost smrti před životem pod vládou skupiny, tak zaměřené proti ženám.“

YPG odmítá sexismus i individualismus

Pohled západních médií na padlou Kurdku se nelíbí Čomanovi Kanaanimu, který má na starosti obnovu města Kobani.

„Filozofií YPG je bojovat proti sexismu a zabránit tomu, aby se z žen dělaly sexuální objekty. Chceme jim dát náležité místo ve společnosti a nechat je, aby si svůj osud zvolily samy. Vijan zemřela právě za tyto ideály,” citoval Kanaaniho zpravodajský server BBC.

Asja Ramazánová Antarová se ke kurdským milicím YPG přidala loni a přijala bojové jméno Vijan Antarová. Prodělala výcvik a zapojila se do bojů s IS. Byla velitelkou družstva a obsluhovala kulomet.

Než 30. srpna padla u Manbidže, zúčastnila se pěti bitev. V minulých dvou letech v boji padlo šest jejích bratranců a strýců, a tak jako oni také další stovky kurdských bojovníků. Většina z nich byli mladí lidé ve věku kolem 20 let.

Vliv Öcalana

Filozofie syrské kurdské demokratické unie (PYD), jejímž vojenským křídlem jsou milice YPG, je hodně ovlivněna názory vůdce turecké separatistické Strany kurdských pracujících PKK Abdullaha Öcalana.

Odmítá tradiční pojetí státu a zastává nestátní politické uspořádání postavené na konsenzu, chce demokracii bez státu. Důležitou roli má v jeho názorech odmítání monopolů, socialistická ekonomika a rovnost žen.

Ženským oddílům YPJ se loni na území obývaném Kurdy podařilo přes odpor konzervativních náboženských skupin prosadit zákon, který označuje násilí spáchané na ženách stejně jako vynucené manželství a polygamii za nelegální. K dohledu nad dodržováním tohoto zákona byla ustavena ženská policejní jednotka.

Reklama

Výběr článků

Načítám