Hlavní obsah

Nastolíme umírněný islám a zatočíme s terorismem, slíbil saúdskoarabský princ

Novinky, jem
Rijád

Saúdská Arábie se vrací k umírněné formě islámu a vrhne se do boje s terorismem. Na investičním fóru v Rijádu to v úterý prohlásil korunní princ země Mohamed bin Salmán.

Foto: Hamad I Mohammed, Reuters

Saúdskoarabský korunní princ Mohamed bin Salmán na konferenci v Rijádu

Článek

„Saúdská Arábie bude taková, jaká bývala. Vrátí se k umírněnému a otevřenému islámu,“ přislíbil první následník trůnu po králi Salmánu bin Abd al-Azízovi během proslovu na konferenci Iniciativa pro budoucí investice, která se koná v saúdskoarabské metropoli.

Podle Salmána opustila země umírněný islám v roce 1979, kdy zesílily extremistické islamistické ideologie. Saúdská Arábie je ale tvrdou teokracií už od samého počátku své existence. Už u zrodu saúdského království ve 30. letech 20. století stálo hnutí Ichwán (bratři), jehož bojovníci vyznávali ultrakonzervativní wahhábistický směr islámu, který je známý svou zřejmě nejstriktnější interpretací práva šarí'a v celém islámském světě.

Součástí nových pořádků má být podle prince tvrdý boj s terorismem. „Neztratíme třicet let ze svých životů vypořádáváním s extremistickými idejemi. Zničíme je ještě dnes,” dodal Mohamed bin Salmán.

Saúdskoarabský korunní princ Mohamed bin Salmán, který byl následníkem trůnu jmenován svým otcem Salmánem v letošním roce, je v silně konzervativní zemi považován za motor plánované modernizace a reforem království.

Podezření z podpory terorismu

Převážně sunnitská Saúdská Arábie patří k nejkonzervativnějším a díky ropě také nejbohatším zemím světa. K dosud běžným trestům patří bičování nebo časté popravy a ženy například nemohou řídit auto. To se má změnit v létě příštího roku. [celá zpráva]

Bohaté saúdskoarabské rodinné klany navíc bývají obviňovány z financování terorismu, na druhé straně patří tato blízkovýchodní země k předním spojencům USA, potažmo Západu v celém regionu.

Reklama

Výběr článků

Načítám