Hlavní obsah

Násilí provázelo demonstrace v Egyptě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Káhira
Aktualizováno

Nejméně pět lidí zemřelo při střelbě v přístavním městě Suez během protestů proti vládě prezidenta Muhammada Mursího. Demonstranti vyšli do ulic v řadě velkých měst u příležitosti druhého výročí začátku povstání proti režimu někdejšího prezidenta Husního Mubaraka. Podle agentury Reuters bylo zraněno přes 330 lidí, většina z nich byli demonstranti. Mezi zraněnými je ale také přes padesát příslušníků bezpečnostních sil.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Tisíce Egypťanů vyšly do ulic Káhiry a AlexandrieVideo: Reuters

 
Článek

Protesty byly hlášeny z devíti egyptských provincií. Policie proti demonstrantům použila zejména slzný plyn. Tisíce lidí zaplnily náměstí Tahrír v metropoli Káhiře, které bylo kolébkou povstání proti Husnímu Mubarakovi. Demonstranti tvrdí, že vládní strany napojené na Mursího Muslimské bratrstvo ukradly revoluci.

V Káhiře policie k večeru zasáhla proti davu demonstrantů nedaleko prezidentského paláce ve čtvrti Heliopolis. Sporadické střety mezi mládeží a pořádkovými silami druhý den pokračovaly i v oblasti káhirského náměstí Tahrír.

Agentura Reuters s odvoláním na nejmenované činitele uvedla, že zranění utrpělo nejméně 91 civilistů a 42 členů bezpečnostních složek.

Foto: Mohamed Abd El Ghany, Reuters

Egyptští policisté za kotouči žiletkového drátu

V Alexandrii už proti demonstrantům policie nasadila slzný plyn. Protestující zapálili pneumatiky. Zapálili také kanceláře Muslimského bratrstva v Ismajlíji. Slzný plyn byl použit i v Suezu.

Ukradená revoluce

Demonstraci svolala opozice, která požaduje Mursího demisi. Tvrdí, že se u něj projevily autokratické sklony a zemi islamizuje.

Foto: Amr Abdallah Dalsh, Reuters

Demonstranti v Káhiře protestují proti Mursímu.

Jedna z klíčových postav opozice, nositel Nobelovy ceny za mír Muhammad Baradej apeloval na své příznivce: „Vyzývám všechny, aby se zúčastnili a vyšli ven na každém místě Egypta ukázat, že revoluce musí být završena.“

Demonstranti jako před dvěma lety skandují proslulé heslo arabského jara „Erha!“ (odejděte).

Foto: Amr Abdallah Dalsh, Reuters

Demonstranti v Káhiře házejí na policisty kameny.

Jedna z demonstrantek BBC řekla: „Demonstrujeme proti tomu, že po dvou letech revoluce, ve které jsme žádali, chléb, svobodu a sociální spravedlnost, nemáme ani jedno.“ Mursí je kritizován i kvůli tomu, že negarantuje práva žen a rovná práva lidem vyznávajícím jiná náboženství.

Foto: Amr Abdallah Dalsh, Reuters

Demonstrant na vrcholu zátarasu v Káhiře

Muslimské bratrstvo žádné demonstrace nepořádá, míní zahájení protestů proti Mubarakovi připomínat charitou. Mursí vyzval příznivce, aby výročí oslavili „civilizovaným a klidným způsobem, který ochrání národ, instituce a naše životy“.

Foto: Amr Abdallah Dalsh, Reuters

Demonstranti v Káhiře házejí zpět nádobu se slzným plynem

Reklama

Výběr článků

Načítám