Hlavní obsah

Náš dron sledoval americkou letadlovou loď, chlubí se Írán

Dron íránské revoluční gardy úspěšně provedl průzkumný let nad americkou letadlovou lodí v Perském zálivu. S odvoláním na nedělní zprávu íránské polostátní tiskové agentury Tasním o tom informovala agentura AFP.

Foto: Reuters

Ilustrační foto

Článek

Na videu, které íránská agentura zveřejnila a jehož věrohodnost nebyla ověřena, je vidět světle modrý dron s nápisy Ababil III v perštině a latince na křídlech.

Dron se za zvuku hudby akčního filmu vznese z blízké pouště a letí nejprve kolem doprovodného plavidla a poté kolem letadlové lodě se zaparkovanými stíhačkami na palubě. Agentura Tasním letadlovou loď neoznačila a neuvedla ani, kdy bylo video natočeno.

Ababil je podle koránu druh magických ptáků, kteří v roce 570 chránili saúdskou Mekku při útoku sloní armády vládce Jemenu tím, že ji ze vzduchu kamenovali.

Spojené státy před třemi týdny zapsaly íránské revoluční gardy na seznam teroristických organizací. Írán reagoval tím, že za teroristickou označil americkou armádu.

Odstoupení od jaderné dohody je jednou z možností

Odstoupení od mezinárodní jaderné dohody je jednou z "řady možností", jak reagovat na zpřísnění sankcí Spojených států vůči Íránu. Podle íránských státních médií to v neděli prohlásil íránský ministr zahraničí Mohammad Džavád Zaríf.

Napětí mezi Teheránem a Washingtonem vzrostlo od chvíle, kdy administrativa prezidenta Donalda Trumpa vloni odstoupila od mezinárodní jaderné dohody s Íránem z roku 2015, v níž se Írán zavázal omezit svůj jaderný program výměnou za zrušení s ním spojených sankcí, a sankce opět zavedla. V pondělí prezident Trump oznámil jejich zpřísnění. Prodlouženy nebudou výjimky z opatření vůči ropnému sektoru, které vyprší v květnu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám