Hlavní obsah

Na tanker vlastněný Izraelcem zaútočily tři íránské drony s vojenskou výbušninou

Americké ozbrojené síly oznámily, že na tanker MT Mercer Street, který využívá izraelský rejdař Ejal Ofer, zaútočily u Ománu postupně tři drony. Zasáhl ho 30. července ten poslední, který nesl vojenskou trhavinu RDX. Její exploze zabila dva lidi a udělala v lodi díru o průměru dva metry. Analýza trosek dronu ukázala, že byl vyroben v Íránu.

Foto: Satellite image (C)2021 Maxar Tech, ČTK/AP

Satelitní záběr napadeného tankeru Mercer Street u pobřeží Ománu

Článek

Výsledky analýzy útoku na tanker, kterou prováděl vyšetřovací tým z americké letadlové lodi USS Ronald Reagan, zveřejnilo americké centrální velitelství CENTCOM, pod které spadá oblast Blízkého východu.

Na základě analýzy trosek, místa výbuchu i výpovědí členů posádky dospěl tým k závěru, že na loď nejprve zaútočily 29. července dva drony, které loď plující z tanzanského Dar as-Salámu do Spojených arabských emirátů minuly.

U Ománu byla napadena izraelská nákladní loď

Blízký a Střední východ

Třetí dron ale 30. července ráno zasáhl můstek. Exploze zabila rumunského kapitána i britského člena ochranky. Američtí vyšetřovatelé na místě našli stopy po vojenské výbušnině RDX, což je vedlo k závěru, útok měl loď vážně poškodit. Nalezena byla i část křídla dronu. Pro jejím prozkoumání se ukázalo, že bylo vyrobeno v Íránu.

Foto: Johan Victor, Reuters

Mercer Street na archivním záběru

Stanice BBC upozorňuje, že Írán a Izrael vedou „stínovou válku“, kdy si útočí na své lodě a Izrael také opakovaně poškodil íránské jaderné zařízení v Natanzu.

Tanker MT Mercer Street plující pod liberijskou vlajkou patří japonské firmě. Používala ji však společnost Zodiac Maritime, kterou vlastní izraelský rejdař.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám