Hlavní obsah

Na Izrael dopadly dvě rakety vypálené z Libanonu

Novinky, BBC,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

JERUZALÉM/GAZA/BEJRUT

Město Šlomi na severu Izraele zasáhly v noci na úterý dvě rakety ráže 122 milimetrů vypálené z Libanonu. Jde o první případ ostřelování Izraele z Libanonu za půl roku. U pásma Gazy pokračovaly střety mezi izraelskou armádou a palestinským hnutím Hamás.

Foto: Amir Cohen , Reuters

Kouřová stopa po palestinské raketě vypálené z pásma Gazy.

Článek

„Můžeme potvrdit, že 122milimetrové rakety typu Kaťuša byly vypálené na území Izraele z Libanonu,“ uvedl policejní mluvčí Mickey Rosenfeld.

Mluvčí severního policejního okruhu Avi Edery upřesnil, že rakety dopadly ve dvě ráno na jednu ulici ve Šlomi a poškodily balkón domu. Incident se stal den před příletem amerického prezidenta Bushe do Izraele, kvůli které jsou v zemi zpřísněna bezpečnostní opatření.

Libanonské militantní šíitské hnutí Hizballáh, které mnohokrát Izrael ostřelovalo a s nímž předloni v létě vedl Izrael válku, se k incidentu nevyjádřilo. I loni v červnu, kdy území Izraele naposled zasáhla střela z Libanonu, popřelo, že by útok podniklo.

Vysoký libanonský vládní představitel označil izraelskou zprávu za „nepodloženou a zcela vyfabrikovanou“. I mluvčí mezinárodních sil OSN v Libanonu sdělil, že zprávy k incidentu jsou protichůdné.

Izrael původně uvedl, že prošetřuje, zda nejde o nevybuchlou munici z letní války z roku 2006, pak to ovšem popřel. K možnému ostřelování byla skeptická i izraelská armáda, která nezaznamenala žádné pohyby podezřelých vozidel na libanonsko-izraelských hranicích. Ani izraelské zpravodajské služby nemají žádné informace o záměrech jakékoliv libanonské skupiny ostřelovat izraelské území, zdůraznil vojenský rozhlas.

Izrael odmítl za války jednání s Hizballáhem

Válka Izraele s Hizballáhem v létě 2006 podle vysokých představitelů OSN a některých izraelských vojáků nemusela trvat tak dlouho a nemusela eskalovat. Hizballáh v půlce července podle lidí, kteří zprostředkovávali vzájemná nepřímá jednání, nabídl Izraeli příměří s tím, že unesené vojáky Ehuda Goldwassera a Eldada Regeva předá libanonské vládě.

Izraelští vojáci nyní potvrdili, že existovala možnost jednání. Spolupracovníci izraelského premiéra Ehuda Olmerta ale tvrdí, že nešlo o realistický plán, a proto byl odmítnut.

Přestřelka mezi Hamásem a izraelskými loděmi

Napětí panovalo také na jihu pásma Gazy . Palestinské militantní hnutí Hamás, které pásmo ovládá, oznámilo, že došlo k přestřelce jeho sil s izraelskými loděmi. Podle Hamásu také na jih pásma dopadla jedna izraelská raketa.

Druhá omylem dokonce dopadla na egyptskou stranu hranice u Rafahu. Egypt se ale k incidentu nevyjádřil. Izrael na jihu pásma Gazy zasahuje proti radikálům ostřelujícím Izrael.

Reklama

Související články

Izraelci na čas vstoupili do Libanonu

Izraelské pozemní jednotky v noci na pondělí nakrátko vstoupily na území Libanonu a postoupily do hloubky jednoho kilometru. V pondělí odpoledne to potvrdil...

Výběr článků

Načítám