Hlavní obsah

Muži v Libanonu už se sňatkem nevyhnou trestu za znásilnění

– Bejrút

Muži v Libanonu už se nebudou moci sňatkem vyhnout trestu za znásilnění. Rozhodl o tom ve středu libanonský parlament, který schválil, že kontroverzní článek bude ze zákona vypuštěn. Informoval o tom web televize Al-Arabíja. Krok libanonských poslanců, který přichází po letech boje aktivistů za práva žen, přivítala organizace Human Rights Watch (HRW).

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Zrušení článku 522 je důležitým, i když opožděným krokem k ochraně práv žen v Libanonu,“ uvedl zástupce HRW pro Libanon Basám Chavadža. Nicméně dodal, že parlament by měl nyní zrušit i právní úpravu, která umožňuje sňatky s nezletilými a znásilnění v manželství.

V Libanonu hrozí za znásilnění sedm let vězení. Násilník se ale podle dosavadní praxe mohl trestu vyhnout, pokud si oběť vzal za manželku. Toto ustanovení platilo od 40. let minulého století a konzervativci ho hájili s tím, že sňatkem se zachrání čest ženy a její rodiny.

Podobný článek vypustilo ze zákona tento měsíc Jordánsko, v červenci tak učinilo Tunisko. Už v roce 1999 zrušil beztrestnost pro násilníky v případě sňatku Egypt. Maroko to podle agentury Reuters učinilo v roce 2014 poté, co šestnáctiletá dívka spáchala sebevraždu, když byla přinucena vzít si muže, který ji znásilnil.
Podle HRW platí stále podobná praxe pro násilníky mimo jiné v Alžírsku, Iráku, Kuvajtu, Libyi či Sýrii, ale i v některých zemích Latinské Ameriky, na Filipínách či v Tádžikistánu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám