Hlavní obsah

Mubarak je nevinný, rozhodl definitivně egyptský soud

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Káhira
Aktualizováno

Egyptský nejvyšší odvolací soud zprostil viny bývalého prezidenta Husního Mubaraka. Někdejší hlava státu čelila obvinění z podílu na smrti protestujících, kteří zemřeli při střetech s policií během demonstrací v roce 2011. Informovala o tom televize Al-Džazíra.

Článek

„Tribunál shledal obviněného nevinným,“ prohlásil soudce Ahmad Abd al-Káví a definitivně tím Mubaraka, který Egyptu třicet let vládl pevnou rukou, zprostil viny. Rozsudek je pravomocný a nelze se proti němu odvolat.

Soudce zamítl i žádosti právníků rodin zabitých, aby povolil civilní procesy.

Bezpečnostní složky v roce 2011 při snaze potlačit povstání proti tehdejšímu prezidentovi Husnímu Mubarakovi zabily okolo 900 lidí a egyptská prokuratura měla za to, že za to byl Mubarak, jakožto nejvyšší velitel a autokrat, přímo odpovědný.

V roce 2012 soud shledal 88letého Mubaraka vinným a uložil mu doživotní trest vězení. Politik, který je prakticky od svého svržení upoután na lůžko, se ale odvolal a uspěl.

V lednu roku 2016 byl pak Mubarak se svými dvěma syny pravomocně odsouzen ke třem rokům vězení za korupci. Jelikož ale strávil déle než tři roky ve vězeňské nemocnici, může nyní na svobodu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám