Hlavní obsah

Liberální revoluce v Emirátech. Země dekriminalizovala alkohol a nemanželský sex

– Abú Dhabí
Novinky, jem

Spojené arabské emiráty přijaly donedávna nemyslitelnou reformu občanského zákoníku. Jinak silně konzervativní muslimská země nyní zrušila nízké tresty za takzvané vraždy ze cti, povolila soužití ve společné domácnosti nesezdaným párům a dekriminalizovala konzumaci alkoholu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Cílem reforem je konsolidovat principy tolerance Spojených arabských emirátů,“ uvedla místní tisková agentura WAM.

Země se připravuje na pořádání Expa, tedy Světové výstavy, která by mohla přilákat až 25 milionů návštěvníků. Ráda se tak ukáže v přátelštějším světle, podotkl britský deník The Guardian.

Země, která v minulém století pohádkově zbohatla na těžbě ropy a dnes se řadí k nejbohatším na světě, se snaží navenek prezentovat jako moderní a vyspělý stát – blízkovýchodní obchodní tygr a turistická perla. Případy, kdy je žena odsouzena za to, že nahlásila vlastní znásilnění, ale takovou pracně budovanou image poškozují.

Nejvyšší budova světa se zahalila do barev české vlajky

Koktejl

Změny se dotknou také pravidel pro život cizinců, kteří tvoří ve Spojených arabských emirátech drtivou většinu obyvatel. Úřady jim umožní rozvody a dědická řízení podle pravidel rodné země. V Emirátech se narodil jen každý devátý člověk, který je nyní obývá.

Proaktivně progresivní

„Rok 2020 byl pro Spojené arabské emiráty náročný a transformační. Díky těmto proaktivním a progresivním novým zákonům nemohu být šťastnější,“ řekl agentuře AP režisér Abdulla Al Kaabi, který se ve své tvorbě věnuje v domovských Emirátech tabuizovaným tématům homosexuality a genderové identity.

Historický mír mezi Izraelem a Emiráty? Stačilo pár dní a už se hádají

Blízký a Střední východ

Až dosud mohli soudci v Emirátech ukládat nižší tresty v případě, že ženě nebo dívce ublížil příbuzný kvůli činu, který by mohl poškodit čest rodiny. Zpravidla se jednalo o nevěru nebo nemanželský romantický či sexuální vztah.

Naopak ponechány budou v platnosti tresty za projevy náklonnosti na veřejnosti či přílišné odhalování.

Reklama

Výběr článků

Načítám