Hlavní obsah

Libanonský premiér Harírí odvolal svou rezignaci

Bejrút

Libanonský premiér Saad Harírí odvolal svou rezignaci. Oznámil ji začátkem listopadu ze Saúdské Arábie a odůvodnil ji strachem o svůj život a vzmáhajícím se vlivem Hizballáhu a Íránu na libanonskou politiku. Vláda se na úterním zasedání podle svého prohlášení shodla, že se nebude vměšovat do konfliktů v arabských zemích.

Foto: Mohamed Azakir, Reuters

Libanonský premiér Saad Harírí

Článek

Je v ní zastoupen také šíitský Hizballáh, který bojuje na straně syrské vlády v Sýrii a podle Rijádu má stejně jako Írán vliv i v Jemenu.

Libanonský prezident Harírího rezignaci nepřijal. Harírí po pobytu v Saúdské Arábii odjel 18. listopadu do Evropy a pak se vrátil do Libanonu. Řekl tehdy, že by mohl rezignaci odvolat, pokud se všichni členové vlády podrobí státní politice nevměšování do regionálních konfliktů.

Dnes přečetl prohlášení vlády, v němž se uvádí: „Kabinet děkuje svému předsedovi za jeho pozici a za to, že svou rezignaci odvolal. Všichni členové vlády se rozhodli držet se stranou všech konfliktů, sporů, válek i vnitřních záležitostí bratrských arabských zemí v zájmu udržení ekonomických a politických svazků Libanonu.”

Libanonská vláda se v úterý sešla poprvé od krize, již vyvolala Harírího rezignace. Někteří libanonští politici tvrdili, že ho k ní přinutila Saúdská Arábie. Harírí má libanonské i saúdskoarabské občanství.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám