Hlavní obsah

České záchranáře v Bejrútu nechtěli nechat pracovat

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bejrút
Aktualizováno

Český záchranný tým USAR vyslaný do Libanonu pomáhat v pátrání po nezvěstných po úterním gigantickém výbuchu ve skladu ledku v přístavu, čelil obstrukcím ze strany libanonské armády. Ta převzala koordinaci záchranných prací v přístavu a od čtvrtečního rána nepovolovala mezinárodním týmům zapojit se do práce, uvedla ve čtvrtek mluvčí hasičů Nicole Studená. Varovala, že průtahy snižují šanci najít přeživší.

Foto: HZS ČR

Tým českých hasičů si musel v Bejrútu sám hledat místo, kde by mohl pracovat, a bylo mu to povoleno až ve čtvrtek odpoledne

Článek

Podle mluvčí si tým musel sám hledat místo, kde by mohl pracovat, a bylo mu to povoleno až ve čtvrtek odpoledne. Do naléhání se muselo zapojit i české velvyslanectví v Bejrútu.

Foto: Aziz Taher, Reuters

Výbuch nadělal ve městě nedozírné škody.

„Po dlouhých průtazích ze strany libanonské armády se konečně podařilo domluvit nasazení USAR týmu,“ uvedla mluvčí.

„Komunikace s armádou však byla velmi komplikovaná. Teprve po důrazném naléhání také ze strany české ambasády v Bejrútu se konečně podařilo prosadit nasazení a náš tým bude do 30 minut v akci. Nasazena budou obě družstva a všichni psi,” doplnila Studená.

Foto: Profimedia.cz

Obyvatel Bejrútu po ničivé explozi.

Popsala také problémy, jímž musel tým USAR čelit: „Od rána armáda nepovolovala mezinárodním týmům nasazení. Český tým si proto začal hledat vhodné místo k nasazení sám, proběhly průzkumné práce a z naší strany byl velký tlak na možnost začít pracovat.“

Česko posílá do Libanonu záchranáře se psy

Domácí

Kvůli zdržení pojedou bez přestávky

Mluvčí ještě dodala: „Vzhledem k tomuto zdržení, které je za dané situace, kdy každou hodinou klesá šance na nalezení živých v sutinách, bude tým pracovat bez přestání.“

Během čtvrtka stoupl počet potvrzených obětí o 20 ze 137 na 157.

Česká republika patřila k prvním zemím, které vyslaly do Libanonu záchranáře se psy. Do Bejrútu odletěli ve středu odpoledne. Podobně rychle zareagovali i Poláci.

V Bejrútu zasahuje i francouzský tým, který uvedl, že by mohlo být naživu sedm nebo osm lidí v zavalené budově řídícího střediska přístavu. Bejrút navštívil ve čtvrtek francouzský prezident Emmanuel Macron.

Foto: REUTERS/Mohamed Azakir

Jeden ze zraněných po výbuchu v Bejrútu

Ve čtvrtek ráno sice záchranné operace a pátrání po nezvěstných probíhaly, ale podle stanice Al-Džazíra je prováděli členové libanonského Červeného kříže a vojáci s dobrovolníky.

Do Bejrútu míří pětice psovodů i záchranáři se statikem, ČR nabízí i péči o popálené

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám