Hlavní obsah

Letadlo s 92 lidmi se zřítilo do Středozemního moře

– Bejrút • Aktualizováno
Novinky, CNN, ČTK, BBC, The Times

Do Středozemního moře u libanonských břehů se v pondělí brzy ráno zřítilo letadlo etiopské společnosti Ethiopian Airlines s 92 lidmi na palubě. Stroj nedlouho po startu z libanonského Bejrútu zmizel z radaru. Moře vyplavilo přes dvacet těl obětí a trosky stroje.

Článek

Na záchranné akci se podílí libanonská armáda i příslušníci sil OSN v zemi. Server Aljazeera.net původně informoval, že záchranáři našli zatím sedm živých, později však BBC uvedla, že bylo nalezeno jen 24 mrtvých těl.

Na palubě stroje směřujícího do etiopské metropole Addis Abeby, který vzlétl v 1:37 SEČ, bylo 92 lidí. Agentura DPA hovoří o 83 pasažérech a devíti členech posádky. Reuters uvádí na základě informací z bejrútského mezinárodního letiště Rafíka Harírího 90 lidí, z toho 82 cestujících a osm členů posádky.

Foto: Jamal Saidi, Reuters

Helikoptéry a plavidla libanonské armády a sil OSN hledají ve Středozemním moři přeživší po pádu letadla Ethiopian Airlines, které se zřítilo v pondělí ráno krátce po startu z Bejrútu.

Krátce po startu z bejrústkého mezinárodního letiště stroj zmizel z radarů a začal hořet. Do moře spadlo necelých pět kilometrů od pobřeží jižně od Bejrútu, na úrovni vesnice Naámí, která leží zhruba 12 kilometrů jižně od libanonské metropole. Libanonský ministr dopravy novinářům potvrdil, že místo zřícení Boeingu 737 bylo identifikováno asi 3,5 kilometru od pobřeží.

„Kontrolní věž asistovala pilotovi letadla při vzlétnutí a náhle z neznámých důvodů ztratila kontakt,“ oznámil ministr dopravy Ghází Aridí. Doplnil, že počasí bylo špatné. V Libanonu v posledních dvou dnech vytrvale pršelo, což v kombinaci se silným větrem na některých místech země vyvolalo záplavy.

Zásah bleskem

Podle DPA, která hovořila s mluvčím bejrútského letiště, do letounu před jeho zřícením do moře udeřil blesk. V oblasti v tu dobu řádila bouřka. Obyvatelé pobřežních oblastí prý viděli, jak do moře padá hořící letadlo.

K místu pravděpodobného zřícení letadla vyrazily záchranné týmy. "Počasí nám vůbec nepřeje, ale doufáme, že najdeme nějaké přeživší," citovala DPA jednoho záchranáře.

Oblast stále prohledávají posádky lodí a vrtulníků, ale podle stanice BBC je nyní naděje na nalezení přeživších minimální.

Většina cestujících byla libanonské a etiopské národnosti. Na palubě ale byli také občané Británie, Kanady, Turecka, Ruska, Sýrie, Iráku a Francie. Je mezi nimi manželka francouzského velvyslance v Bejrútu Marla Sánchez Pietton.

Státní společnost Ethiopian Airlines zatím nehodu nekomentovala.

Etiopie a Libanon spolu mají úzké obchodní vazby. Stovky příslušníků afrického národa pracují jako pomocné síly v libanonských domácnostech.
Ethiopian Airlines se v Africe etablovaly jako důležitý hráč v mezinárodní dopravě. Minulý pátek oznámily záměr nakoupit dalších deset strojů Boeing 737-800.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám