Hlavní obsah

Kvůli explozi v libanonském přístavu byl obžalován premiér v demisi Dijáb

Bejrút

Libanonský soudce odpovědný za vyšetřování srpnové ničivé exploze v přístavu v Bejrútu obžaloval předsedu vlády v demisi Hasana Dijába a tři bývalé ministry kvůli nedbalosti. S odkazem na soudní zdroj to napsala agentura AFP.

Foto: Mohamed Azakir, Reuters

Libanonský premiér Hasan Dijáb

Článek

Bývalý univerzitní profesor Dijáb rezignoval několik dní po výbuchu, který si 4. srpna vyžádal více než 200 obětí na životech, dosud však nebyla sestavena nová vláda. O sestavení nového kabinetu se teď pokouší někdejší premiér Saad Harírí. Výbuch zapříčinil požár v přístavním skladu, kde byly podle úřadů roky uskladněny tuny dusičnanu amonného.

Tlukot srdce v troskách už slyšet není. V Bejrútu zastavili pátrání po přeživších

Blízký a Střední východ

Kromě Dijába byli obžalováni také exministr financí Alí Hasan Chalíl a dva bývalí ministři veřejných prací a dopravy Ghází Zajtar a Júsuf Finjánús. Podle agentury AP jde o zatím nejvýše postavené činitele, kteří byli v kauze obžalováni.

Libanonská vláda podala demisi

Blízký a Střední východ

Zadrženo bylo kromě toho zatím zhruba 30 bezpečnostních představitelů a pracovníků přístavu a celní správy. Zajtar funkci ministra dopravy zastával od roku 2014, o dva roky později jej vystřídal Finjánús, který byl ministrem do začátku letošního roku. Chalíl byl ministrem financí v roce 2014 a 2016 až 2020.

Spojené státy uvalily v září na Chalíla a Finjánúse sankce za spolupráci s Hizballáhem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám