Hlavní obsah

Křesťané v Iráku terčem útoků

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kirkúk

Terčem série útoků se měli v úterý v etnicky pestrém severoiráckém městě Kirkúk stát tamní křesťané. Zatímco před jedním kostelem výbušniny umístěné v autě explodovaly, dvě další nálože se podařilo policii objevit a zneškodnit dříve, než mohly napáchat škodu. Oznámila to agentura Reuters.

Foto: Ako Rasheed, Reuters

Výbuchem poškozený kostel v Kirkúku

Článek

Výbušniny explodovaly před kostelem využívaným zejména křesťany ze Sýrie. V místních nemocnicích po útoku ošetřili 23 lidí. Výbuch budovu poškodil. „Byl to koordinovaný útok proti kostelům,“ potvrdil zástupce velitele místní policie Torhan Abdul Rahmán.

Foto: Ako Rasheed , Reuters

Vrak auta, v němž byly výbušniny ukryty.

Ačkoliv násilnosti se v Iráku nedějí v takové míře jako v letech 2006 a 2007, kdy byly na vrcholu, jejich míra v poslední době roste. Na skutečnost o víkendu poukázal americký generální inspektor pro obnovu země Stuart Bowen s tím, že v zemi je méně bezpečno než před rokem. [celá zpráva]

V pondělí pak trend potvrdily nové statistiky, podle nichž si útoky v Iráku v posledních dvou měsících vyžádaly přes 500 obětí. [celá zpráva]

Většina křesťanů, kteří tvoří asi tři procenta irácké populace, žije převážně v Kirkúku, Bagdádu a v provincii Ninive. Terčem útoků se stali už dříve. Loni v říjnu jich 52 zemřelo, když během mše v Bagdádu do kostela vtrhli ozbrojenci a rozpoutali teror. Útok ukončila až odpověď armády.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám