Hlavní obsah

Kmenové milice táhnou na jemenské hlavní město

Novinky,
Saná

Nejméně 16 lidí zahynulo ve čtvrtek v bojích v jemenském hlavním městem Saná. Asi 100 bojovníků kmenové milice Hašídů se tam střetlo s vládními silami, uvedla BBC. Podle kmenového vůdce šajcha Sádika Ahmara táhne na hlavní město dalších několik set, možná i několik tisíc bojovníků kmenových milicí.

Foto: Ammar Awad , Reuters

Dým nad jemenským hlavním městem Saná zvěstuje boje.

Článek

Mezi oběťmi je podle zdravotníků citovaných agenturou AFP kromě bojovníků i sedmiletá holčička. Dívku zasáhla náhodně jedna z kulek, když byla doma. Později zraněním podlehla.

Kmenové milice bojují s vládními silami už dva dny ve čtvrti Hasaba. Na posily z řad milic, které mířily do metropole, čekali 15 kilometrů severně od města vojáci. Nalétávala na ně také armádní letadla, aby je zastrašila.

Vláda přiznala, že se v Saná odehrávají těžké boje. Oficiální agentura Saba oznámila, že vojáci v Hasabě vybojovali zpět několik vládních objektů obsazených předtím Ahmarovými lidmi.

Zatím není jasné, zda se kmenové milici podařilo proniknout do centra města. Ministerstvo obrany prohlásilo, že je vládní síly zastavily, ale jeden z důstojníků uvedl, že boje dál pokračují.

Úprk obyvatel z metropole

Kvůli tvrdým bojům už Saná opustily tisíce obyvatel. Mnoho obchodů zůstává zavřených a u benzínových pump se tvoří dlouhé kolony. Z města jsou slyšet výbuchy.

„Měl jsem pocit, jako by nám dělostřelecké granáty létaly přímo nad hlavou. Moje žena a moje dcera křičely. Bylo to hrozné," popsal situaci Sadik Lahbí, který utekl z metropole.

„Ve městě nejde proud, neteče voda a útoky otřásají domem. Je tohle život?“ dodal.

"Jestli budou boje pokračovat, znamená to konec Jemenu," soudí sedmdesátník Muhsín Sinan, který k evakuaci připravil třicetičlennou rodinu.

Letiště v Saná ve středu večer zastavilo provoz a dosud ho neobnovilo.

Jemenu hrozí kolaps

Analytici hovoří o tom, že bude-li se konflikt v Jemenu prohlubovat, země ekonomicky zkolabuje. Dění v posledním týdnu lze považovat za počátek občanské války.  [celá zpráva]

USA vyslaly do oblasti prezidentova poradce pro boj proti terorismu Johna Brennana. Ve čtvrtek dorazil do Saúdské Arábie a má pokračovat do Spojených arabských emirátů. Chce vedení obou zemí přesvědčit, aby přiměly jemenského prezidenta Alího Abdalláha Sáliha k odstoupení. Ten ale odmítl podepsat už tři dohody, které mu po demisi zaručovaly beztrestnost. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám