Hlavní obsah

Jeruzalémská radnice likviduje muslimské hroby, jsou prý falešné

Jeruzalém

Izraelské úřady ve čtvrtek odstranily na 300 náhrobních kamenů ze středověkého muslimského pohřebiště v centru Jeruzaléma. Podle prohlášení jeruzalémské radnice jsou náhrobky falešné a nedávno je vyrobili muslimští aktivisté.

Foto: Profimedia.cz

Odstraňování muslimských hrobů v centru Jeruzaléma

Článek

Na sporném místě buduje známá židovská organizace Středisko Simona Wiesenthala "Muzeum tolerance", ale podle muslimských politiků jsou při vyklízení lokality vykopávána těla pohřbených muslimů.

Jeruzalémští radní v prohlášení obvinili islámské radikály, že zneužívají povolení k opravě existujících náhrobků a "vyrábějí nové fiktivní kameny". Muslimské organizace obvinění odmítají a tvrdí, že náhrobní kameny jsou původní. Jsou jen ve špatném stavu a je třeba je opravit. Pokud je městské úřady odstraňují, porušují tím prý úřední vyhlášku, která radnici ukládá konzultovat jakýkoli zásah s muslimskými správci pohřebiště.

Podle BBC se pohřebiště už 50 let nevyužívá, ale uchovává pozůstatky významných muslimských osobností. Rozhodnutí zrušit část hřbitova posvětil izraelský nejvyšší soud. Proti poškození hřbitova v tomto týdnu protestovaly stovky muslimů při nenásilné demonstraci v centru Jeruzaléma.

Výtky muslimů Středisko Simona Wiesenthala odmítá. "Celý Jeruzalém je postaven na tisících lidských kostí, židovských i muslimských," komentoval konflikt rabín Marvin Hier.

Muzeum tolerance, které navrhl slavný americko-kanadský architekt Frank Gehry, jeden z tvůrců pražského Tančícího domu, bude robustní budova futuristických linií. Zasahovat má jen část pozemku muslimského hřbitova, který se dnes využívá jako parkoviště.

Reklama

Výběr článků

Načítám