Hlavní obsah

Jemenští vzbouřenci opět napadli rafinérii Saudi Aramco

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rijád/Saná

Jemenští rebelové oznámili v pondělí podle agentury Reuters, že zasáhli ropné zařízení firmy Saudi Aramco v přístavním městě Džidda v Saúdské Arábii. Zdroj ze saúdskoarabského ministerstva energetiky potvrdil, že na místě začal hořet zásobník s pohonnými hmotami.

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Zásobníky firmy Saudi Aramco

Článek

Videa na sociálních sítích podle agentury AP naznačovala, že v ropném zařízení společnosti Saudi Aramco propukl požár. Mluvčí povstalců Jahjá Saría napsal na Twitteru, že rebelové na ropný provoz odpálili novou střelu s plochou dráhou letu, Kuds 2. Zároveň připojil satelitní snímek, na němž je patrně zařízení Saudi Aramco v severní Džiddě, kde se v nádržích skladují ropné produkty. „Útok byl velmi přesný, k cíli spěchaly sanitky a hasiči,” dodal Saría podle televize Al-Džazíra.

Saúdskoarabská agentura SPA s odkazem na zdroj na ministerstvu energetiky oznámila, že v distribuční stanici v Džiddě začal hořet zásobník s pohonnými hmotami. Příčinu požáru ale neuvedla, Hasičům se podařilo oheň uhasit a nikdo nebyl zraněn. Incident podle SPA neohrozil dodávky firmy Saudi Aramco odběratelům.

Útok byl podle mluvčího jemenských povstalců odvetou za činnost koalice pod velením Rijádu, jež proti povstalcům bojuje v Jemenu. Agentura Reuters s odkazem na povstalce napsala, že cílem útoku byla distribuční stanice Saudi Aramco. Provoz se nachází v blízkosti mezinárodního letiště, které je dopravní tepnou pro muslimské poutníky mířící do nedaleké Mekky.

Už loni se stala rafinérie Saudi Aramco terčem útoku, ke kterému se přihlásili jemenští vzbouřenci, ale Rijád je přesvědčen, že ho podnikl Írán, jenž podporuje vzbouřence z kmene šíitských Húsíů.

Trosky dronů a raket ukazují na zapojení Íránu, uvedl k útoku na rafinérii Rijád

Blízký a Střední východ

Arábii zatěžuje vleklá jemenská válka

Nový útok, k němuž se hlásí povstalci, byl podniknut krátce po návštěvě dosluhujícího amerického ministra zahraničí Mikea Pompea. V neděli navíc v království skončil virtuální summit G20.

Jemen už mnoho let devastuje konflikt, který se vyostřil začátkem roku 2015, když se šíitští rebelové známí jako Húsíové zmocnili většiny západní části země a přinutili prezidenta Abdar Rabbúa Mansúra Hádího uprchnout do zahraničí. Saúdská Arábie, Spojené arabské emiráty a dalších sedm arabských států činnost povstalců, které považují za zástupce Íránu, velmi znepokojila. Koalice proto zahájila intervenci s cílem dostat Jemen pod kontrolu mezinárodně uznané vlády. Dosud se jí to ale nepodařilo. Zároveň čelí Rijád mezinárodní kritice, že při jeho náletech umírají civilisté.

OSN: Při náletu na Jemen zemřelo sedm dětí a dvě ženy

Blízký a Střední východ

Reklama

Výběr článků

Načítám