Hlavní obsah

Jemenská vláda podepsala se separatisty dohodu o sdílení moci

Rijád

Jemenská mezinárodně uznávaná vláda a jihojemenští separatisté podepsali v úterý v saúdskoarabské metropoli Rijádu dohodu o sdílení moci. Ta by měla vést k ukončení bojů o jih Jemenu, informuje televize Al-Džazíra.

Foto: Fawaz Salman, Reuters

Příznivci jihojemenských separatistů se účastní shromáždění v Adenu

Článek

Dohodu mezi oběma stranami oznámil saúdský korunní princ Mohammed bin Salmán. K „Rijádské dohodě“ pro saúdskou státní televizi uvedl, že se jedná o zásadní krok, který povede k ukončení krvavé čtyřleté války.

„Tato dohoda zajistí období stability,“ řekl princ při slavnostním podpisu smlouvy v Rijádu a dodal, že mír mezi oběma stranami vítá také Saúdská Arábie.

Podrobnosti dohody zatím nejsou známy. Podle zdrojů, na které se odkazuje televize Al-Džazíra, se ozbrojené jednotky separatistů dostaly pod kontrolu vlády. Separatisté pak do smlouvy prosadili, že v nové vládě budou mít své zástupce.

Húsiové oznámili zajetí velké skupiny saúdských vojáků, Rijád mlčí

Blízký a Střední východ

Saúdská Arábie se zapojila do občanské války v Jemenu na konci března 2015, když Íránem podporovaní vzbouření šíitští Húsíové ovládli jemenský přístav Aden. O podporu ji pořádal jemenský prezident Adb Rabbú Masúr Hádí. Rijád sestavil koalici arabských zemí, které se zapojily do války proti Húsíům. Podle odhadů si konflikt vyžádal nejméně 50 tisíc obětí.

V srpnu letošního roku se ale koalice začala rozpadat. Opustily ji Spojené arabské emiráty a také jihojemenské milice. Ti místo boje proti šíitům ovládli Aden, kde sídlí mezinárodně uznávaná jemenská vláda.

Reklama

Výběr článků

Načítám