Hlavní obsah

Jedna bomba byla přímo před oltářem. Kamery zachytily atentáty na křesťany v Egyptě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Káhira

Kamery zachytily nedělní atentáty sebevražedných útočníků na kostely koptských křesťanů v Egyptě. Islamisté týden před Velikonocemi a tři týdny před plánovanou návštěvou papeže Františka v Egyptě povraždili 44 lidí. Více než stovka dalších lidí utrpěla zranění.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V kostele v Tantě vybuchla bomba při zpěvu mužského sboruVideo: AP

 
Článek

První exploze otřásla dopoledne místního času kostelem ve městě Tanta asi 100 kilometrů severně od metropole Káhiry v deltě Nilu. Kostel byl plný věřících, výbuch nastal přímo před oltářem, řekl tiskový mluvčí ministerstva vnitra generál Tárik Atíja.

Televize zveřejnily záběry z vnitřku kostela, na nichž se množství lidí kupí kolem očividně bezvládných, zakrvácených těl zakrytých papíry.

Foto: AP

BEZ KOMENTÁŘE: V kostele v Tantě vybuchla bomba při zpěvu mužského sboru

O několik hodin později nastal druhý výbuch u kostela svatého Marka v druhém největším egyptském městě Alexandrii. V něm celebroval slavnostní mši koptský patriarcha Tavardos II. Podle svého tajemníka ale odešel z kostela ještě před útokem a je v pořádku.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Bezpečnostní kamery zachytily okamžik výbuchu v kostele v AlexandriiVideo: Reuters

Egyptský prezident v reakci na krvavé útoky na křesťany v době, kdy začíná jejich největší svátek roku, zavedl na tři měsíce výjimečný stav a schválil nasazení armády.

Soužití narušené bombami

Křesťané, většinou příslušníci koptské církve, se podílejí zhruba deseti procenty na 94miliónové populaci Egypta. Svou víru mohou praktikovat většinou svobodně a jejich soužití s muslimským většinovým obyvatelstvem je poměrně pokojné.

Opakovaně se ale křesťané stávají terčem islámských extremistů. V prosinci bylo při těžkém pumovém útoku na křesťanskou katedrálu v Káhiře zabito 30 lidí. I k tomuto útoku se tehdy přihlásil Islámský stát (ISS), který si obvykle přisvojuje fundamentalisticky motivované atentáty.

Reklama

Výběr článků

Načítám