Hlavní obsah

Japonský tanker se střetl s ponorkou nebo minou

– Tokio

Japonský tanker, který byl v úterý nucen vrátit se do Spojených arabských emirátů poté, co na něm v ománských vodách došlo k výbuchu, se střetl s ponorkou nebo minou. Ve čtvrtek to uvedli vyšetřovatelé z přístavu Fudžaira. Odmítli tak tvrzení ománské pobřežní hlídky, že příčinou bylo zemětřesení.

Foto: WAM/Handout, Reuters

Poškozený japonský tanker M. Star

Článek

Na palubě lodě M. STAR bylo 31 osob, 16 Filipínců a 15 Indů, a náklad 270 000 tun surové ropy vytěžené v Abú Zabí. Loď s ní mířila ze Spojených arabských emirátů do japonského přístavu Šiba. Po výbuchu se vrátila do SAE. Stanice BBC informovala, že při explozi bylo zraněno několik členů posádky.

Vyšetřovatelé se shodli, že příčinou musela být nehoda buď s ponorkou nebo s minou, a určitě ne vlna související se zemětřesením, které v té době naměřili na íránské straně Hormuzského průlivu. V jihoíránském Bandar Abbásu zaznamenali otřesy o síle 3,4 stupně.

Incident se stal ve strategických vodách, jimiž je přepravována většina ropy pocházející z oblasti Perského zálivu, což je 40 procent světové ropné produkce. Hormuzským průlivem tankery denně přepraví 17 miliónů barelů suroviny.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Reklama

Výběr článků

Načítám