Hlavní obsah

Izraelští a libanonští vojáci po sobě stříleli přes hranici kvůli stromu, pět mrtvých

Novinky, rei
Jeruzalém/Bejrút
Aktualizováno

Střelba z pušek a raketometů se v úterý strhla mezi izraelskými a libanonskými vojáky na hranici mezi oběma zeměmi. Podle posledních zpráv listu Ha´arec a dalších zdrojů zemřeli tři libanonští vojáci a novinář. Izrael přiznal smrt vysokého důstojníka, ačkoli původně uváděl jen dva zraněné.

Článek

Izraelci oznámili, že zabili tři libanonské vojáky a jednoho libanonského novináře při nejzávažnějším střetu mezi Izraelem a Libanonem od letní války s Hizballáhem vedené v roce 2006.

Libanonská armáda potvrdila ztrátu dvou vojáků, kteří zahynuli, když Izraelci vypálili na jejich vozidlo, jež po zásahu vzplálo. Další libanonský voják byl při incidentu zraněn. Libanonská televize Al-Manár vlastněná Hizballáhem později uvedla, že zemřel novinář z listu Al-Achbár a výše postavený izraelský voják.

Izraelské obranné síly původně v prohlášení uvedly, že dva vojáci v uniformách libanonské armády postřelili dva izraelské vojáky. Pak ale přiznaly smrt vysokého důstojníka.

Bezpečnostní zdroje z Libanonu také uvádějí, byla zasažena vesnice Adassi a střepiny zranily jednoho vojáka a jednoho civilistu. Nejméně dva domy začaly hořet.

„Izraelci vypálili čtyři rakety, které dopadly poblíž pozic libanonské armády na jihu země,“ uvedl pro agenturu AFP nejmenovaný libanonský představitel.

Spor o strom

Příčinou konfliktu byla snaha Izraelců zlikvidovat strom v nárazníkovém pásmu. Libanonci na to odpověděli palbou. Izrael pak nasadil dělostřelectvo.

Izraelci chtěli odstranit strom z hraničního pásma poblíž města Kirjat Šmona. Vojáci použili jeřáb, z něhož se jeden z nich snažil dosáhnout na strom, který stál v cestě hlídkám. Sahal za plot, který Izrael postavil na své straně hranice a který se s hranicí nekryje. Libanonští vojáci na druhé straně to však vyhodnotili jako vniknutí na libanonské území.

Izraelská armáda tvrdí, že se vojáci pokoušeli porazit strom na izraelském území. Akce byla koordinována s mírovými jednotkami OSN (UNIFIL), které hranici pomáhají střežit.

Střelba vyústila v politikou přestřelku mezi Jeruzalémem a Bejrútem. "Izrael činí libanonskou vládu zodpovědnou za tento vážný incident," uvedlo Liebermanovo  ministerstvo zahraničních věcí.

Libanonský premiér Saad Harírí odsoudil údajnou izraelskou agresi s tím, že byla narušena libanonská suverenita. Izrael ale tvrdí, že jeho vojáci sice byli v nárazníkové zóně, ale na izraelské straně.

Reklama

Výběr článků

Načítám